Mekka: 14 Jordanaca umrlo tokom hodočašća, najavljene temperature do 48 stepeni

Mekka: 14 Jordanaca umrlo tokom hodočašća, najavljene temperature do 48 stepeni

Za vrijeme hodočašća u Mekki, umrlo je 14 jordanskih državljana dok ih se 17 smatra nestalima. Prema informacijama Ministarstva vanjskih poslova Jordana, najmanje šest smrtnih slučajeva povezano je s vrućinom. Još nije poznato da li su i ostale smrti povezane s istim uzrokom.

Jordan sarađuje sa Saudijskom Arabijom kako bi se organizovale dženaze ili transporti tijela, prema tome kako porodice budu željele.

Saudijsko ministarstvo zdravlja već je izdalo upozorenje o temperaturama koji bi mogle dostići i 48 stepeni.

Svima koji obavljaju hadž je rečeno da piju mnogo vode te izbjegavaju boravak na otvorenom tokom najtoplijih sati u danu između 11 i 15 sati, iako se većina obreda obavlja na otvorenom.

Mnogi hodočasnici su nosili kišobrane kako bi se zaštitili od jakog sunca.

Stampeda, požari u šatorima, vrućina i ostali faktori su u proteklih 30 godina prouzrokovali stotine smrtnih slučajeva za vrijeme ovoga važnog vjerskog događaja.

Tokom velike gužve i naguravanja 2015. godine blizu Mekke je poginulo najmanje 2.070 ljudi, navodi Reuters.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.