BBC: Granate iz Srbije preko UAE stižu u Sudan, koristi ih brutalna paravojna formacija

BBC: Granate iz Srbije preko UAE stižu u Sudan, koristi ih brutalna paravojna formacija

Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) optuženi su da su prekršili embargo UN na oružje, isporučivši dronove zaraćenim stranama u ratu u Sudanu. Na osnovu prikupljenih dokaza, BBC navodi da je primijećeno da je dron koji koristi paravojna grupa Snage za brzu podršku (RSF) lansirao minobacačke granate sa oznakama koje ukazuju na to da su granate iz Srbije.

Brajan Kasner, stručnjak za oružje u Amnesti internešenel, kaže da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) snabdijevaju RSF oružjem.

„UAE snabdijevaju svoje saveznike istim bespilotnim letjelicama i u drugim konfliktnim područjima, kao što su Etiopija i Jemen. Dron je bacao garante sa oznakama iz Srbije, a pronašli smo dokaze da je oružje iz Srbije u Sudan stiglo iz UAE“, objasnio je on.

Prema izvještaju UN koji je predstavljen Savjetu bezbjednosti ranije ove godine, stručnjaci za praćenje avijacije primijetili su vazdušni most putem kog je navodno transportovano oružje iz UAE za RSF, što su zvaničnici UAE sa kojima je BBC razgovarao negirali.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.