Zelenski traži nove PVO sisteme
Volodmir Zelenski

Rusija tvrdi da napreduje

Zelenski traži nove PVO sisteme

Širom Ukrajine vode se žestoke borbe, a najintezivniji su sukobi na istoku zemlje. Ukrajinska vojska raspoređuje trupe duž granice sa Bjelorusijom, dok Volodomir Zelenski najavljuje veću proizvodnju vojne opreme i traži nove PVO sisteme. Rusija u ovim akcijama vidi opasnost, ali tvrdi da uprkos tome njene trupe napreduju na frontu.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tokom noći 11 dronova koje je Ukrajina lansirala na rusku teritoriju i poluostrvo Krim, javile su RIA Novosti, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

Na ukrajinskom frontu vodi se oko 100 bitaka, a najintezivnije su na harkovskom, zaporoškom, hersonskom i donjeckom pravcu, gdje je poginulo najmanje pet osoba, a ranjeno više od 30 ljudi.

Rusija tvrdi da je ostvarila napredak na istoku Ukrajine, te da su njene snage preuzele kontrolu nad dva sela – Stepova Novoselovka i Novopokrovsko – u Harkovskoj i Donjeckoj oblasti.

Takođe, regionalni ruski gubernatori Brjanskog i Kurskog regiona navode da "neprijatelj danima" granatira ova područja dronovima, ali da su sve akcije zaustavljene.

Nešto sjevernije, Ukrajina raspoređuje trupe duž granice sa Bjelorusijom, što Kremlj vidi kao opasnost. Kijev odbacuje optužbe Moskve i kaže da je riječ o "informativnoj operaciji".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski povećava proizvodnju dronova i druge vojne opreme, te traži nove PVO sisteme. Ipak, list Ekonomist piše da zemlji prijeti "ekonomska katastrofa".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.