Kovač: Glasanje za Rezoluciju bila bi istorijska greška Crne Gore
Marko Kovač, Foto: Arhiva

“Samo izglasavanje Rezolucije produbilo bi podjele u regionu“

Kovač: Glasanje za Rezoluciju bila bi istorijska greška Crne Gore

Bivši ministar pravde Marko Kovač smatra da bi glasanje za Rezoluciju o Srebrenici bila istorijska greška Crne Gore. On je u izjvi za Radio CG kazao da bi to produbilo podjele u regionu, te da bi jedino bila ispravna rezolucija koja bi za cilj imala osudu svih zločina i zločinaca sa prostora bivše Jugoslavije.

Iako formalno pravno krivična odgovornost za bilo koje krivično djelo, pa i ovo mora biti i jeste individualna, kaže Kovač, potencijal za izvršenje genocida kao djela koje je međunarodnim krivičnim pravom ustanovljeno zbog težine posljedica koje sa sobom nosi, tj. za sprovođenjem namjere uništenja  određene nacionalne, vjerske, rasne grupe putem ubistava članova grupe,može imati jedino određena struktura vlasti oličena u vojnom, policijskom aparatu, koji u svakom slucaju mora predstavljati određeni sistem.

“Zato konstantno insistiranje i pozivanje na isključivo individualnoj odgovornosti za krivično djelo genocida ukazuje ili na nedovoljno poznavanje samog bića ovog djela ili na krajnju neiskrenost onih koji iznose ovakav stav”, kazao je on.

S tim u vezi, objašnjava da predložena rezolucija i amandmani ne mogu imati kao cilj individualizaciju krivice jer se ona utvrđuje kroz krivične postupke.

“Njena dimenzija između ostalog jeste i stvaranje međunarodne političke platforme koja bi vodila rekonfiguraciji Dejtonskog mirovnog sporazuma sa vjerovatnim dovođenjem u pitanje opstanka RS, a sve putem legitimizacije kroz Skupštinu UN-a”, kaže Kovač.

Smatra da usvajanje ove rezolucije sigurno neće doprinijeti smirivanju tenzija i pomirenju u regionu već upravo stvaranju novih tenzija i produbljivanju starih podjela.

“Crna Gora se do sada uvijek, sa najdubljim pijetetom odnosila prema nedužnim civilima koji su na monstruozan način ubijeni u Srebrenici, i to uvijek treba da radi, ali isto tako ne možemo zaboraviti ni hiljade drugih nevino ubijenih u krvavom građanskom ratu od 1991 do 1995”, kaže bivši ministar.

U tom pravcu bi, kako navodi, jedino bila ispravna rezolucija koja bi za cilj imala osudu svih zločina i zločinaca sa prostora bivše Jugoslavije.

“Predložena rezolucija sama po sebi nosi opasnost žigosanja jedne državne strukture i sistema kao genocidnog, što nijedan amandman sročen na način na koji je prezentovan ne moze spriječiti. Na kraju, mislim da bi glasanje za ovakvu rezoluciju bila istorijska greška Crne Gore”, zaključio je Kovač.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.