Bečić: Vlada će kroz primjenu inkluzivnih politika nastaviti da gradi društvo jednakih mogućnosti
Aleksa Bečić

Bečić: Vlada će kroz primjenu inkluzivnih politika nastaviti da gradi društvo jednakih mogućnosti

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, uputio je čestitku povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma.

"Želim da uputim iskrene čestitke svim pripadnicima romske populacije u Crnoj Gori. Međunarodni dan Roma kojim se proslavljaju romska istorija, jezik i kultura, pruža nam priliku da se prisjetimo koliko romska zajednica svojom tradicijom doprinosi raznolikosti i kulturnom bogatstvu Crne Gore.

Međutim, ovaj dan je takođe prilika da u centar pažnje stavimo diskriminaciju i socio-ekonomsku izolovanost sa kojima se Romi i dalje suočavaju, uprkos međunarodnim propisima i nacionalnim zakonima protiv diskriminacije", navodi Bečić. 

Crna Gora, kao multietničko i građansko društvo, ima odgovornost da beskompromisno štiti prava svih manjinskih zajednica, poručuje Bečić. 

"Iz tog razloga, želim da naglasim da je odgovornost cijelog društva da stvorimo okruženje u kojem će se prava i slobode svih pojedinaca jednako poštovati i u kojem će svi imati jednake mogućnosti za obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pošten rad i dostojanstven život. Siguran sam da Crna Gora ima kapacitet da bude primjer kako se, uz prihvatanje svih različitosti i podršku marginalizovanim grupama, gradi istinski građansko društvo i štite osnovni postulati demokratije.

Vlada Crne Gore će, kroz primjenu inkluzivnih politika, nastaviti da gradi društvo jednakih mogućnosti, kako bi romskoj populaciji, ali i svim drugim etničkim manjinama, olakšala integrisanje u obrazovni sistem i učešće u svim sferama društvenog života.

Duboko uvjeren da ćemo u godinama koje su pred nama svjedočiti poboljšanju položaja Roma u razvoju društvene zajednice, još jednom čestitam Međunarodni dan Roma svim pripadnicima romske populacije", zaključuje Bečić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.