Veljović: Optužnica protiv mene je političko-policijski progon
Veselin Veljović

“Znam ko je nalogodavac“

Veljović: Optužnica protiv mene je političko-policijski progon

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović danas je u podgoričkom Višem sudu ustvrdio da je optužnica Specijalnog tužilaštva protiv njega zlonamjerna i motivisana političko-policijskim progonom određenih struktura.

On je kazao da zna ko je nalogodavac njegove političke i medijske kompromitacije i satanizacije.

“Smatram da je optužnica besmislena, zlonamjerna i motivisana političko – policijskim progonom određenih struktura. Ova optužnica ima za cilj da se ja politički i medijski kompromitujem i ima za cilj satanizaciju mene. Optužnica ne sadrži ni jedan dokaz. Trudiću se da istinom i konkretnim činjenicama odbranim svoje porodično dostojanstvo”, kazao je Veljović danas na ročištu za kontrolu optužnice.

On se tereti da je kao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić odao podatak da ćepolicija 25. decembra pretresti porodičnu kuću I druge prostorije koje koristi pripadnik Mrkićeve kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Pored Aleksandra Mrkića, Veljovića i Nikočevića na optužnici su Nikola Mrkić,  Arsenije Kalezić, Stefan i Nikola Bubanja, Željko i Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Glušević, Nikola Bačilović i Sadig Elnagar.

Veljović je danas pred vanraspravnim vijećem Višeg suda kazao da nije kriv I da nema veze sa krivičnim djelima za koje ga tereiti SDT. On je istakao da nikada nije imao niti koristio SKY aplikaciju.

Ukazao je da je u sudnicu doveden iz bolnice i da mu Tužilaštvo svjesno ugrožava zdravlje.

On se osvrnuo i na pritvor u kojem se nalazi i loše zdravstveno stanje, zbog kojeg je po drugi put hospitalizovan.

“Nikad u životu ne bih pobjegao. Imam dodatni motiv da se borim i dokažem istinu. Ovo je moja država, ovdje sam rođen, ovdje živim, ovdje ću i da okončam. Bjekstvo je prihvatanje krivice. Ja nemam razlog za to, nemam od čega da bježim i od čega da se krijem”, kazao je Veljović.

On je ukazao sudu da je jedina istina to da je određivanje pritvora za njega njegovo mučenje i da je shvatio poruku.

“Sve je ovo moglo i bez pritvora a efekat bi bio isti. Vjerujem da nakon 34 godine rada u službi i doprinosa sistemu i državi nisam ovo zaslužio. I ovo će proći, zvaće se juče a ostaće sjećanje na djelo malih ljudi”, kazao je Veljović.

Sa druge strane, specijalni tužilac Vukas Radonjić je ukazao da je tokom istrage prikupljeno dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da se podigne optužnica za koju je ocjenio da je bez nedostataka i da je iz tih razloga vanraspravno vijeće Višeg suda treba potvrditi.

Optužnicom SDT-a, Veljović se terete da je 22 i 23. decembra 2020. godine kao savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja Aleksandra Mrkića upozorio da će policija 25. decembra pretresti porodičnu kuću I druge prostorije koje koristi pripadnik Mrkićeve kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Specijalno tužilaštvo tereti Veljovića da je kao direktor Uprave policije Crne Gore i savjetnik Predsjednika Cme Gore za odbranu i bezbjednost imao zadatak da kriminalnoj organizaciji odaje povjerljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču krijumčarenja cigareta”.

Prema navodima optužnice kriminalna organizacija Aleksandra Mrkića koristila je privredne i poslovne strukture za nezakonito sticanje dobiti i moći, za pranje novca ali i za uticaj kriminalne organizacije na izvršnu vlast – Upravu policije Crne Gore.

Veljović je po nalogu Mrkića, kako tvrdi Tužilaštvo, trebao da autoritetom svoje funkcije štiti pripadnike ove organizacije od hapšenja i da interveniše u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija da pritvorena lica bliska organizatoru dobiju određene pogodnosti ali i blokira postupke prema organizatoru i pripadnicima ove kriminalne organizacije.

“Da suprotno važećim mjerama za suzbijanje i sprječavanje prenošenja koronavirusa omogućava ulazak u Crnu Goru organizatoru kriminalne organizacije, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora”, navodi se u optužnici.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.