Kina poslala vojne avione prema Tajvanu nakon što je državni sekretar SAD-a napustio Peking

Kina poslala vojne avione prema Tajvanu nakon što je državni sekretar SAD-a napustio Peking

Tajvan je u subotu izvijestio o obnovi kineske vojne aktivnosti u blizini otoka nakon što je 12 aviona preletjelo osjetljivu središnju liniju Tajvanskog tjesnaca, dan nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken završio posjet Kini.

Sjedinjene Države najvažniji su međunarodni podupiratelj i dobavljač oružja Tajvanu unatoč nepostojanju formalnih diplomatskih veza. Blinken je rekao da je naglasio "kritičnu važnost" održavanja mira i stabilnosti preko tjesnaca dok je bio u Kini.

Demokratski uređen Tajvan suočio se s pojačanim vojnim pritiskom Kine, koja na otok gleda kao na svoj teritorij. Tajvanska vlada to odbacuje.

Tajvansko ministarstvo obrane saopćilo je da je od 9:30 ujutro (u subotu, 1.30 po srednjoevropskom vremenu) otkrilo 22 kineska vojna aviona, uključujući lovce Su-30, od kojih je 12 prešlo srednju liniju prema sjeveru i središtu Tajvana.

Linija je nekoć služila kao neslužbena granica između dviju strana preko koje nije prelazila nijedna vojska, ali kineske zračne snage sada redovito šalju avione preko nje. Kina ne priznaje postojanje linije.

Tajvansko ministarstvo obrane saopćilo je da su avioni bili uključeni u "zajedničke patrole borbene spremnosti" s kineskim ratnim brodovima, dodajući da su tajvanski avioni i brodovi reagirali "prikladno". Nije dao detalje.

Kinesko ministarstvo obrane u subotu nije odgovaralo na pozive Reutersa.

Tajvanske oružane snage dobro su opremljene i uvježbane u usporedbi s kineskim, posebno mornarica i zračne snage, koje gotovo svakodnevno odgovaraju na kineske misije.

Kina smatra Tajvan najvažnijim pitanjem u svojim odnosima sa Sjedinjenim Državama, a Peking je više puta zahtijevao od Washingtona da prekine prodaju oružja Tajvanu.

Novoizabrani predsjednik Tajvana Lai Ching-te preuzima dužnost 20. maja nakon pobjede na izborima u januaru. Peking ga smatra "opasnim separatistom" i odbio je njegove opetovane pozive na razgovore.

Lai je u četvrtak rekao da bi Kina trebala imati povjerenja i razgovarati s legalno izabranom vladom Tajvana. Poput predsjednice u odlasku Tsai Ing-wen, Lai kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Izvor:RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.