Veljović tvrdi da je vodio akcije, a ne odavao podatke Mrkiću
Foto: Pobjeda

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšen bivši direktor Uprave policije i još dvije osobe

Veljović tvrdi da je vodio akcije, a ne odavao podatke Mrkiću

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović juče je prilikom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu negirao bilo kakvu povezanost ili pripadništvo u kriminalnoj organizaciji Aleksandra Mrkića, napominjući da je upravo protiv njega vodio više akcija dok se nalazio na čelu crnogorske policije. Istovremeno, odbacio je kao neosnovane optužbe da je, posredstvom Skaj aplikacije, odavao povjerljive podatke Aleksandru Mrkiću, osumnjičenom za krijumčarenje cigareta.

“Niti sam imao kriptovani telefon, niti sam ikada učestvova u bilo kakvoj komunikaciji u Skaj aplikaciji, niti sam imao profil na društvenim mrežama ili bilo koji vid elektronske komunikacije putem interneta“, kazao je Veljović u izjašnjenju pred specijalnim tužiocem.

Hapšenja i krivične prijave

Bivši direktor UP uhapšen je juče u zoru, kada su u njegov stan po nalogu Specijalnog tužilaštva upale nekadašnje kolege u društvu pripadnika Protivterorističke jedinice Uprave policije i privele ga na saslušanje u prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja.

Po nalogu SDT-a juče su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević, dok je stavljanje lisica na ruke izbjegao Aleksandar Mrkić koji je bio nedostupan državnim organima za koga se pretpostavlja da nije u Crnoj Gori.

Nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu Veljoviću, Mrkiću i Nikočeviću određeno je zadržavanje do 72 sata.

“Specijalno policijsko odjeljenje je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva i u saradnji sa EUROPOL-om, sprovelo akciju prema licima koja se sumnjiče za vršenje krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčerenje. Slobode su lišena tri lica, V. V, M. N. i N. M, dok je jedno lice trenutno nedostupno nadležnim organima. Protiv ovih lica Specijalnom državnom tužilaštvu podnešena je krivična prijava“, navodi se u saopštenju policije.

Policija je u okviru ove akcije hapšenja pretresla objekte na 11 lokacija a koje su koristili osumnjičeni u ovom slučaju.

Portparol i tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu Vukas Radonjić je kazao u izjavi za Pobjedu da će aktivnosti tužilaštva i policije u ovom predmetu nastaviti i u narednim danima.

Veljovićeva izjava

Veljović je u 13.45 časova sproveden u Specijalno tužilaštvo i tokom saslušanja je odbacio sve navode iz prijave.

Prema informacijama Pobjede, tužilaštvo Veljovića tereti da je, posredstvom Skaj aplikacije, 22. decembra 2020. godine obavijestio Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog

magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete. Navodno, Skaj komunikacija je dobijena preko konekcije sa Europolom.

Veljović je pred tužiocem Jovanom Vukotićem ustvrdio da nikada nije koristio kriptovani telefon niti je stoga mogao učestvovati u Skaj aplikaciji. Kako je naglasio, još 18. decembra 2020. godine, je napustio Upravu policije, prešao na dužnost savjetnika predsjednika države Mila Đukanovića, pa – s obzirom na to da nikada nije obavljao nikakvu kriptovanu komunikaciju – i nije mogao da zloupotrijebi službeni položaj.

Veljović je takođe ustvrdio da Muja Nikočevića ne poznaje, da nikada nije ostvario komunikaciju sa tom osobom, osim što mu je poznato ime i prezime iz policijskih dosjea.

Nije sporio da poznaje Aleksandra Mrkića, te da je poznavao njegovog oca koji je bio nekada policajac.

O Aleksandru Mrkiću je dodao da zna da je držao fabriku cigareta u Mojkovcu i naglasio da je ta fabrika bila predmet brojnih policijskih, tužilačkih aktivnosti i aktivnosti Uprave za sprečavanje novca.

“Sjećam se za vrijeme dok je resorni ministar bio gospodin Tarzan Milošević da se provjeravala dokumentacija fabrike u Mojkovcu i to na moj zahtjev. U postupku je učestvovala gospođa Božović, direktorica Agencije za duvan. Sve ove provjere su trajale tri godine i izuzeta je dokumentacija, a u aktivnostima su učestvovali i ljudi kojima sam ja rukovodio kao direktor Uprave policije, nekon čega je utvrđeno da je sve u redu i sva dokumentacija nakon tri godine je vraćena“, kazao je Veljović tužiocu.

I naglasio da nije logično da čovjeku kojeg je istraživao zbog mogućih sumnji na krijumčarenje istovremeno – pomaže.

Zadržavanje

Veselinu Veljoviću je ipak određeno zadržavanje do 72 sata, zbog, kako je portparol i tužilac SDT-a Vukasa Radonjića pojasnio, mogućnosti uticaja na saučesnike i svjedoke i opasnosti od bjekstva.

On je najavio i da će tužilaštvo predložiti da se Veljoviću odredi pritvor te da će povodom tog prijedloga već danas biti sproveden kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

Advokat Veselina Veljovića, Nikola Martinović je u izjavi za medije istakao da se bivši direktor Uprave policije sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, a ne za bilo kakvo krijumčarenje.

“SDT sumnjiči Veljovića da je pomogao Aleksandru Mrkiću da izvrši neka djela krijumčarenja, ali ga ne sumnjiči da je učestvovao u krijumčarenju nego da mu je saopštio podatke koje je Mrkić mogao da koristi u svojim poslovnim konekcijama. Ono što je nemoguće, i dokazi koje tužilaštvo već ima, ukazuju da je Veljović dok je bio direktor UP protiv Mrkića vodio više akcija. Po njegovom nalogu su Mrkićeve fabrike u Mojkovcu pretresane, njihova skladišta u Podgorici, i nema nikakve sumnje da Veljović ni na jedan način nije pomogao Mrkiću da dobije bilo kakvu informaciju, kao što tužilaštvo sumnja“, pojasnio je Martinović.

Advokat je rekao da su pripadnici policije danas izvršili pretrese Veljovićeve vikendice na Žabljaku, kuće u Mojkovcu i stana u kojem živi u Podgorici. Prema riječima Martinovića, pripadnici policije su tražili novac, skupocjene satove, policijska dokumenta, ističući da ništa od pomenutog nijesu našli.

“Ništa od toga nijesu našli. Zaplijenili su tri slike prosječne vrijednosti koje je gospodin Veljović dobio kao svadbene poklone“, rekao je Martinović.

On je podsjetio i da je Veljović “čovjek od zakona koji je vodio računa o bezbjednosti zadnjih 30 godina i nikada nije prekršio bilo koju zakonsku normu“.

I uhapšeni Nikola Mrkić i Mujo Nikočević su se pred specijalnim tužiocem negirali članstvo u bilo kakvoj kriminalnoj organizaciji kao i krijumčarenje cigareta.

1690218286mujonikocevicprivodjenje24072023dobrilomalidzan8

Privođenje Nikočevića, Foto: Pobjeda

Advokat Zdravko Begović je u izjavi za medije saopštio da je Nikočević iznio kratku odbranu ali da je odbio da odgovara na pitanja specijalnog tužioca Jovana Vukotića.

“Nikočević je negirao izvršenje krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret. SDT ga tereti da je dio kriminalne organizacije. Rekao je da nije imao komunikaciju putem Skaj aplikacije“, rekao je advokat Begović.

Prema saznanjima Pobjede, SDT sumnjiči Nikočevića da je “kao pripadnik kriminalne organizacije Aleksandra Mrkića imao zaduženje da čisti put prilikom prevoza cigareta, unosi strah konkurenciji i organizuje likvidacije“.

Kao i Nikočević, Mrkić je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog djela

Njegov branilac, advokat Vuk Jaredić bio je rezervisan u davanju detalja vezano za iskaz ovog osumnjičenog.

“Mom branjeniku je stavljeno na teret članstvo u kriminalnoj organizaciji. Određeno mu je zadržavanje do 72 sata. On je negirao izvršenje krivičnog djela. Ne mogu da iznosim detalje, postupak je tajan“, kazao je kratko advokat Jaredić.

Braća Mrkić su prije jedne decenije bila na meti istražnih organa, kada je pretresen njihov hangar u Donjoj Gorici, a dovodili su se u vezu sa ,,mojkovačkim“ klanom.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije utvrdilo je svojevremeno da u objektima firme “Montenegro Tobaco Company“ u Donjoj Gorici i Mojkovcu nije bilo šverca cigareta.

Utvrđeno je i da vlasnički udio u toj firmi nemaju ni Duško Marković, niti Veselin Veljović, kako su to prije više od 10 godina pisali pojedini mediji.

Nikočević, kako pišu pojedini mediji, operativno važi za osobu blisku škaljarskoj kriminalnoj grupi.

Terzić: Nijesam siguran da se Veljović sumnjiči za krijumčarenje cigareta

Aktuelni direktor Uprave policije Nikola Terzić sopštio je za RTCG da su prepiske iz Skaj aplikacije bile povod za formiranje predmeta protiv nekadašnjeg šefa policije Veselina Veljovića.

On je kazao da zbog oznake tajnosti koja je stavljena na ovaj predmet ne smije iznositi detalje, ali da nije siguran da se Veljović sumnjiči za krijumčarenje cigareta.

Komentarišući izjavu advokata Veselina Veljovića da nije povezan sa Aleksandrom Mrkićem Terzić je rekao da je očekivano da će svaki advokat stati na stranu svog klijenta, i raditi na tome da dokaže njegovu nevinost.

On je kazao da će poštovati prezumpciju nevinosti ali i podsjetio da Uprava policije i tužilaštvo kreću u realizaciju predmeta tek kada su u posjedu čvrstih dokaza.

Ključni čovjek u sektoru bezbjednosti

Dr Veselin Veljović završio je Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu, a do septembra 1992. godine službovao je u jedinicama Jugoslovenske narodne armije. Nakon toga prešao je u Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore i od oktobra 1992. godine bio je komandir u Centru bezbjednosti Pljevlja u doba izuzetno turbulentnih događaja u tom kraju.

Skoro deceniju, od decembra 1995. godine do oktobra 2005. godine bio je komandant Specijalne antiterorističke jedinice. Dugogodišnji angažman na tako odgovornom mjestu u vrijeme mnogih bezbjednosnih izazova, a u godinama uoči vrelog predrefendumskog doba, preporučio ga je za direktora Uprave policije Crne Gore. Prvi put je na to mjesto izabran u oktobru 2005. godine, ostao je do kraja decembra 2011. godine, nakon čega ga je predsjednik Filip Vujanović imenovao za savjetnika za odbranu i bezbjednost.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović imenovao ga je u novembru 2014. godine za sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost i člana Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti. Drugi put je za direktora Uprave policije imenovan 30. jula 2018. godine, a od decembra 2020. bio je savjetnik za odbranu i bezbjednost predsjednika Đukanovića.

Veljović je magistrirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, a doktorirao na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu. Predavao je na Univerzitetu Donja Gorica Međunarodnu bezbjednost i Nacionalnu bezbjednost.

Viši sud ukinuo je 20. maja ove godine presudu kojom je Veselin Veljović oslobođen za napad na policijskog službenika Božidara Bulatovića 5. septembra 2021. godine tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

Prvostepenu oslobađajuću presudu Veljoviću je 7. aprila prošle godine saopštila sutkinja cetinjskog Osnovnog suda Marija Ćupić koja je tvrdila da dokaza za osudu nije bilo. Oslobađanju je najviše doprinio iskaz policajca Bulatovića koji je kazao da ga Veljović nije napao.

Nakon oslobađajuće presude Veljović je ocijenio da je tužiteljka Sanja Radunović podlegla uticajima drugih centara koji su na ovaj predmet mogli uticati. Veljović je ranije negirao da je počinio krivično djelo i kazao da je pominjanje njegovog imena u kontekstu događaja na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine povodom navodnih snimaka u kojima poziva da se napadnu službenici Uprave policije Molotovljevim koktelima ili na bilo koji drugi način “najobičnija podvala i zlonamjerna izmišljotina“.

Tada je poručio da se “kroz klevetničku kampanju protiv njega“ pokušava, mimo činjenica, skrenuti pažnja javnosti “sa ozbiljnih kršenja ljudskih prava i drugih zloupotreba“.

Veljović je 25. juna ove godine saslušan u VDT kao svjedok u predmetu formiranom povodom ubistva Duška Jovanovića, ali zbog tajnosti postupka nije mogao da saopšti više detalja.

Mrkićev tajni biznis i javno bogatstvo

Pedeset osmogodišnji Aleksandar Mrkić, nekadašnji vlasnik fabrike duvana “Tara“ u Mojkovcu odavno slovi za imućnog čovjeka, a njega su brojni mediji povezivali sa krijumčarenjem cigaretama, vezama sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori, ali i u – Srbiji.

registar

Sada mu Specijalno tužilaštvo na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.

Prema registima kojima Pobjeda raspolaže, na dan 24. jul 2023. godine Mrkić u svojini ima 39 nekretnina koje se vode kao stambeni prostor ukupne površine - 2.754 m2, od kojih su samo pet pod nekim teretom. Istovremeno, raspolaže sa pet poslovnih prostora, bez ikakvog tereta, ukupne površine 1.903 kvadratna meta, dok raspolaže zemljišem površine 607.420 metara2.

Zanimljive su i medijske objave, ne samo o ilegalnim poslovima sa cigaretama, nego i učešću u Skaj aplikacijama. Prema pisanju M portala upravo je Mrkić osoba koja je, svojevremeno, prilikom kriptovanih komunikacija sa tada uhapšejim Stefanom Bubanjom, mijenjala vlastite šifre.

I to kada je Mrkić već znao da je Bubanja uhapšen i da je odao šifru svog kriptovanog telefona.

“Aleksandar Mrkić je osoba koja je na Skaj ECC aplikaciji 8. avgusta 2020. godine koristila šifru LF9j44 i promijenila svoj Skaj ECC nadimak iz “SSSS 400“ u “Vladan Lazović Milan Roćen“. Pod tim nadimkom je poslao poruke koje glase “Ne pominji magacin 35 ticu, iz njega smo sve izvukli. Pardon 25 ticu. I ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke. Nemoj kazati da Milu nosimo pare. Milu Đukanoviću lično na svakih mjesec dana 300.000 na ruke da nosi moj striko“, piše M Portal.

Te poruke su, kroz političko-medijski spin Dritana Abazovića i koncerna Vijesti pripisane policijskim službenicima Vladanu Lazoviću ili Petru Lazoviću.

Zanimljivo, do juče Mrkić nije bio obuhvaćen nijednom istragom Specijalnog državnog tužilaštva, iako se njegovo ime često pominjalo u medijima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.