Ko su Huti i zašto napadaju brodove na Crvenom moru?
Foto: Reuters

Ko su Huti i zašto napadaju brodove na Crvenom moru?

SAD i Velika Britanija su zbog napada Huta na teretne brodove u Crvenom moru provele velike vazdušne udare na ciljeve u Jemenu.

Huti su pobunjenička grupa koju podržava Iran i koja kontroliše veliki dio Jemena. Američki predsjednik Džo Bajden je kazao da su američka i britanska vojska, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, rano jutros pokrenule napade na područja pod kontrolom Huta, prenosi Index.hr.

Pogođeno je više od 12 ciljeva, uključujući glavni grad Sanu i Hodeidu, lučko uporište Huta na Crvenom moru. Na meti su bila logistička čvorišta, sistemi protivvazdušne obrane i skladišta oružja.

Zašto Huti napadaju brodove na Crvenom moru?

Napadi Huta su započeli nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra. Hutiji su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da će gađati svaki brod koji putuje prema Izraelu, piše BBC.

U novembru su zaplijenili izraelski teretni brod, a nakon toga su dronovima i balističkim projektilima napali nekoliko komercijalnih brodova. Njihovi napadi na Crvenom su se između novembra i decembra povećali za 500 odsto. Postali su tako velika prijetnja da su velike brodarske kompanije prestale s aktivnostima u regionu.

Gotovo 15 odsto globalne pomorske trgovine prolazi kroz Crveno more, koje je Sueckim kanalom povezano sa Sredozemljem i predstavlja najkraću pomorsku rutu između Evrope i Azije. Velike brodske fabrike, uključujući Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd i naftnu kompaniju BP, rekle su da preusmjeravaju brodove dalje od Crvenog mora.

Stoga se na međunarodnim tržištima pojavio strah da će cijene goriva porasti i da će doći do poremećaja u lancima snabdijevanja. SAD je optužio Iran da je upleten u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru.

Ko su Huti?

Huti su naoružana grupa iz jemenske šijitske muslimanske manjine. Ime su dobili po osnivaču pokreta, Husseinu al Houthiju. Skupina je formirana 1990-ih, a borila se protiv, kako su smatrali, korupcije tadašnjeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

Saleh je, uz podršku vojske Saudijske Arabije, pokušao je 2003. eliminisati Hutije, ali bez uspjeha. Huti vode građanski rat protiv jemenske vlade od 2014. Vladu je podržala koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Huti se, zajedno s Hamasom i Hezbolahom, deklarišu kao dio osovine otpora koju Iran vodi protiv Izraela, SAD-a i šireg Zapada.

Ko podržava Hute?

Pobunjeničkoj grupi Hutija uzor je šijitska oružana grupa u Libanu, Hezbolah, koja im od 2014. pruža podršku i obuku. Njihov saveznik je i Iran, s obzirom da im je Saudijska Arabija zajednički neprijatelj. Postoji sumnja da Iran snabdijeva Hutije oružjem i da im dostavlja važne obavještajne informacije koji im omogućuju da napadaju brodove u Crvenom moru.

“Znamo da je Iran uključen u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru. To je u skladu s dugoročnom materijalnom potporom Irana i ohrabrivanjem destabilizujućih akcija Hutija u regionu“, rekla je Edrijen Votson, portparolka Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost.

Iran pak negira umiješanost u napade na Crvenom moru. Huti su od početka rata u Gazi ispalili balističke projektile i dronove prema Izraelu. U slučaju da ih je Iran snabdio oružjem, to bi značilo da je prekršio UN-ov embargo na oružje. Iran je, naravno, to negirao.

Koliki dio Jemena kontrolišu Huti?

Zvanična vlada Jemena je Predsjedničko veće na koje je predsjednik Abdrabbuh Mansour Hadi prenio svoja ovlašćenja u aprilu 2022. Međutim, sjedište vlade je u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, nakon što je Hadi tamo pobjegao 2015. godine.

Većina jemenskog stanovništva živi u područjima pod kontrolom Hutija. Osim Sane i sjevera Jemena, Hutiji kontrolišu i obalu Crvenog mora. Grupa na tom području prikuplja poreze i štampa novac. Savjet bezbjednosti UN navodi da su Huti do 2010. imali između 100.000 i 120.000 polaznika koje čine naoružani vojnici i nenaoružane pristalice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.