Stanovništvo Nikšića stari: Prosječna starosna dob 45 godina

Stanovništvo Nikšića stari: Prosječna starosna dob 45 godina

Demografske strukture u Nikšiću se razaraju, upozorava Miroslav Doderović, profesor i demograf, te dodaje da su razlozi za odlazak mladih u reproduktivnom dobu anahrona privreda i nedostatak direktnih stranih investicija. Prosječna starosna dob stanovnika, kako ističe, je 45 godina.

“Opština Nikšić je žrtva tranzicije kada je u pitanju faktor depopulacije”, navodi Doderović.

Razlog demografskog uspona razvijenog Nikšića, prema riječima Doderovića, bio je prvo industrijski uspon a zatim i izbjeglički talas, gdje se broj izbjeglica kretao i do 10 odsto stanovništva. Od 1997. godine situacija se mijenja.

On upozorava da najveći broj naselja u Nikšiću bilježi iseljavanja, te se u pojedinim selima radi o jednocifrenom broju stanovnika.

Prema mišljenju Doderovića, postojeće privredne strukture u Nikšiću su anahrone.

Loši demografski tokovi, upozorava Doderović, se teško mijenjaju, te navodi da su demografski procesi dugotrajni i složeni a da je za promjenu postojeće situacije potrebno mnogo energije i novca.

Izvor: RTNK

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.