Kurti traži sankcije za Vučića: Pisao međunarodnoj zajednici

Kurti traži sankcije za Vučića: Pisao međunarodnoj zajednici

Premijer Kosova Aljbin Kurti danas je ponudio međunarodnoj zajednici da sam napiše "moderan evropski nacrt statuta" Zajednice srpskih opština (ZSO), prenosi Blic.rs.

Kurti je u objavi na svojoj Fejsbuk stranici zatražio i ukidanje kaznenih mjera EU prema Prištini, da takozvano Kosovo dobije status kandidata za članstvo u EU i partnerstvo za mir sa NATO, ali i da se izvrši pritisak na Beograd da prizna nezavisnost Kosova, tako što bi se uvele sankcije Srbiji i predsjedniku te zemlje  Aleksandru Vučiću zbog, kako kaže neprijateljskog i agresivnog ponašanja prema KiM i odustajanja od Sporazuma.

Ova objava na društvenoj mreži dolazi posle jučerašnjeg intervjua evropskog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za "Gazetu ekspres", u kome je rekao da je zakonska obaveza Prištine da formira ZSO i da Beograd ne mora da potpiše evropski nacrt statuta za formiranje.

- Prema nedavnom saopštenju evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka, pošto je nacrt statuta dio unutrašnjeg pitanja Kosova, sledeće godine mogu da napišem moderan evropski nacrt u konsultaciji sa mojim ministrima Nenadom Rašićem (Zajednice za povratak) i Eljbertom Krasnićijem (ministar lokalne samouprave) - naveo je Kurti na Fejsbuku.

Kurti predlaže i da datum potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa, između takozvanog Kosova i Srbije sa Aneksom za njegovu primjenu - bude 21. i 22. marta 2024. godine, kada se održava Samit Evropskog savjeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.