EK poručila Vučiću da se pozabavi izbornim nepravilnostima

EK poručila Vučiću da se pozabavi izbornim nepravilnostima

Pismo koje je proevropska opozicija okupljena oko liste Srbija protiv nasilja uputila najvišim institucijama Evropske unije stiglo je na adrese na koje je poslato. kako piše N1 opozicioneri su dobili odgovor da je nihovo pismo primljeno k znaju.

- Primili smo k znanju stavove liste Srbije protiv nasilja i podsećamo da je naš stav o izborima iskazan kroz zajedničko saopštenje Visokog predstavnika EU i potpredsednika EK Žozepa Borelja i Komesara za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija - rekli su u Evropskoj komisiji za N1.

U tom saopštenju dvojica članova EU Komisije navode da EU „sa zabrinutošću zaključuje da izborni proces zahteva održiva unapređenja i dalju reformu, pošto je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja Srbije EU“.

- EU očekuje konačan izvještaj OEBS/ODIHR-a i preporuke za buduće izbore, koje bi trebalo sprovesti što je prije moguće i mnogo prije narednih izbora. Očekujemo i da se nadležni državni organi na transparentan način pozabave vjerodostojnim prijavama o nepravilnostima. To se odnosi i na optužbe u vezi sa lokalnim izborima u Beogradu i drugim opštinama - naveli su Borelj i Varhelji po objavljivanju izvještaja međunarodne posmatračke misije, dodajući da od vlasti u Srbiji očekuju da „obezbijedi konstruktivan, inkluzivan dijalog širom političkog spektra“.

Slična informacija stigla je i iz kabineta Šarla Mišela, u kojoj se navodi da predsjednik Evropskog saveta obično ne komentariše događaje oko kojih se već oglasio Visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

I iz press službe predsjednice EU Parlamenta potvrdili su da je pismo stiglo do Roberte Metsole, ali da ni ona nema šta da doda zajedničkoj izjavi Borelja i Varheljija.

Oni podsjećaju na izavu Klemena Grošelja, poslanika EU Parlamneta koji je predvodio posmatračku misiju te institucije u Srbiji.

Grošelj je u toj izjavi naveo niz registrovanih problema i neregularnosti: polarizaciju društva, nedovršene reforme izbornog procesa, nizak nivo političke debate, pritisak na birače, diskreditaciju političkih protivnika, oštru retoriku, napade na novinare i predstavnike organizacija civilnog društva, zloupotrebu adminsitrativnih resursa vlasti, dominaciju predsjednika Srbije u medijima, nedovoljnu zastupljenost opozicije u medjima, pasivnost regulatornih institucija, manipulacije informacijama o ratu Rusije u Ukrajini, onemogućavanje privatnosti glasanja, masovnu preregistracija boravišta birača, česte vanredne izbore i drugo.

Od institucija Srbije se traži da se pozabave navedenim neregularnostima mnogo prije narednih izbora, a detaljne preporuke biće navedene u finalnom izveštaju međunarodne posmatračke misije koji se očekuje za nekoliko nedelja.

 

Izvor: DAN

Komentari

Komentara: (2)

Katarinak

22. 12. 2023 - 18:58

Ma dajte molim vas... Kada su svi se ujedinili i kad je tadic u DRUGOM KRUGU pobedio Nikolica za 10.000 glasova tad je sve bilo ok, Vucic ima sam vecinu, i vi pricate o nepravilnostima...
Katarinak

22. 12. 2023 - 18:59

Gluposti. Otidjite na sajt rika, imate svaki zapisnik sa svakog birackog mesta skeniran. Imate da li su ga potpisali predstavnici Djilasa i ekipe(a jesu, inace ne bi bili validni) imate da li su postojale neregularnosti,a nisu....
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.