Sa promjenom vlasti rastao i broj zaposlenih: Za dvije godine u javnoj upravi zaposleno preko 1.500 lica
Ilustracija

Sa promjenom vlasti rastao i broj zaposlenih: Za dvije godine u javnoj upravi zaposleno preko 1.500 lica

Od novembra 2021. do septembra ove godine broj zaposlenih na centralnom i lokalnom nivou porastao je za 1.559. Prema podacima koje je "Danu" dostavilo Ministarstvo javne uprave, u novembru 2021. godine na centralnom nivou bilo je zaposleno 44.936, a na lokalnom 6.655 lica. Dvije godine kasnije, na centralnom nivou broj zaposlenih se povećao na 45.962, a na lokalnom 7.188 lica. Iz resora javne uprave pozvali su se na podatke Ministarstva finansija.

"U novembru 2021. godine je u 459 institucija na centralnom nivou bilo 44.936 zaposlenih, a u 79 institucija na lokalnom nivou 6.655 zaposlenih. Novi podaci na kraju septembra 2023. godine pokazali su da je ukupan broj zaposlenih na centralnom nivou 45.962, a na lokalnom nivou 7.188", naveli su u odgovorima "Danu" iz ministarstva, dodajući da se pitanju broja zaposlenih u javnoj upravi pristupa multisektorski i u skladu sa nadležnostima svih vladinih resora.

Podaci pokazuju da je na centralnom nivou broj zaposlenih ove u odnosu na dvije godine ranije porastao za 2,28 odsto, a na lokalnom za čak osam procenata.

"Dodatno želimo da ukažemo da po prvi put evidencija o broju zaposlenih obuhvata javne ustanove, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou, stvarajući osnovu za praćenje promjena u broju zaposlenih na dubljem nivou", kazali su u ministarstvu.

Pitanja u vezi sa racionalizacijom i eventualnim viškom zaposlenih i troškovima upućena su 28. novembra resoru finansija, ali do danas odgovore nijesmo dobili.

Drugačije podatke o broju zaposlenih nedavno je objavila Uprava prihoda i carina, prema kojima je ukupno zaposleno oko 240 hiljada građana, od čega gotovo 80 hiljada ili svaki treći radi u javnoj administarciji.

"Ukupan broj zaposlenih lica u javnom sektoru je 77.801, uključujući Vladu, ministarstva, uprave, agencije, institucije, lokalnu samoupravu, organe lokalne samouprave, preduzeća čiji je vlasnik Vlada i lokalna samouprava. Ukupan broj zaposlenih lica u privatnom sektoru je 162.972", pisalo je u podacima Uprave prihoda i carina.

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) nedavno je saopštila da je doskorašnji predsjednik Vlade Dritan Abazović oborio rekord nekadašnjeg premijera Duška Markovića, pošto je samo u posljednjem mjesecu vladavine tehničke vlade broj zaposlenih uvećan za 505 osoba.

"Za deset mjeseci ove godine broj zaposlenih je na nivou centralne administracije uvećan za 1.948 zaposlenih, pa je početkom novembra bilo 46.467 uposlenih, a samo u oktobru, poslednjem mjesecu vladavine tehničke vlade Dritana Abazovića, broj zaposlenih je uvećan za 505 lica", tvrdili su iz ASP-a.

Preglomazni aparat više troši za plate

U ASP-u kažu da je početkom ove godine broj zaposlenih, čije su se zarade isplaćivale iz državnog trezora, iznosio 44.519 uposlenih, pa je za deset mjeseci uvećanje preko četiri odsto na nivou centralne administracije, za koju se godinama ukazuje da je preglomazna i bespotrebna u tolikom broju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.