MJU: Samo potpredsjednik može da mijenja Božovića, dug put do prinudne uprave
Opština Budva

MJU: Samo potpredsjednik može da mijenja Božovića, dug put do prinudne uprave

Zaposleni u Opštini Budva i gradskim službama nijesu primili aprilsku platu, jer isplatu zarada nije mogao da potpiše prvi čovjek grada Milo Božović, koji je od sredine aprila u pritvoru. Za funkcionisanje opština nadležno je Ministarstvo javne uprave, gdje kažu da po zakonu potpredsjednik opštine zamjenjuje predsjednik u slučaju njegove odsutnosti. Po zakonu prinudna uprava bi mogla da se uvede tek ako Opština ne izvršava zakonom utvrđene obaveze duže od šest mjeseci.

Na pitanje na koji zakonit način je moguće riješiti situaciju u Opštini Budva, čiji je prvi čovjek Milo Božović u pritvoru, a Opština nema potpredsjednike, iz Ministarstvo javne uprave samo podsjećaju da je odredbama člana 67 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Tim članom je, kako kažu, propisano da opština može imati najviše dva potpredsjednika, te da potpredsjednik opštine zamjenjuje predsjednik u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenosti u okviru ovlašćenja koja mu predsjednik povjeri.

“Iz navedenog jasno proizilazi da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisan deblokirajući mehanizam za nesmetano funkcionisanje sistema lokalne samouprave u slučaju odsutnosti ili spriječnosti predsjednika opštine. Uz to, kako za vršenje poslova iz svoje nadležnosti predsjednik opštine odgovara skupštini (član 60 Zakona o lokalnoj samoupravi), svu odgovornost za nesmetano funkcionisanje opštine imaju Skupština opštine i Predsjednik opštine kao organi lokalne samouprave, u skladu sa principom autonomnosti lokalne samouprave“, poručuju iz resora Maraš Dukaja, prenosi RTCG.

Imajući u vidu da je Božović uhapšen 14. aprila, nema ni uslova za uvođenje prinudne uprave, jer po zakonu za to je potrebno da lokalna uprava ne funkcioniše bar pola godine.

“Kada je riječ o uvođenju prinudne uprave, Ministarstvo javne uprave ukazuje da se Odbor povjerenika uvodi kada Vlada, na predlog Ministarstva, raspušti skupštinu opštine u slučajevima kada skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta. U konkretnoj situaciji, nijesu se stekli uslovi za uvođenje Odbora povjerenika u opštini Budva“, poručuju iz Ministarstva javne uprave.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.