Maja Jovanović
Maja Jovanović

Maja Jovanović "zavadila" ministra pravde i VDT

Vrhovno državno tužilaštvo ignorisalo je zahtjev ministra pravde Andreja Milovića i, uprkos njegovom dopisu, za člana radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu imenovalo tužioca Maju Jovanović.

VDT je ranije donijelo odluku o imenovanju Jovanović u radnu grupu, ali im je ministar Milović uputio zahtjev da odrede novog kandidata, uz obrazloženje da je pomenuta tužiteljka nezakonito u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva za "Dan" su potvrdili da su o svojoj odluci obavijestili Milovića.

"Vrhovno državno tužilaštvo odredilo je državnu tužiteljku u Vrhovnom državnom tužilaštvu Maju Jovanović za svog predstavnika u Radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, o čemu je obaviješten i ministar pravde", saopšteno je "Danu" iz kabineta vrhovnog državnog tužioca.

Dopis VDT-u u kojem je tražio zamjenu za tužiteljku Jovanović u radnoj grupi Milović je uputio 22. novembra. Tada im je saopštio da ne prihvata predlog da državni tužilac Maja Jovanović bude član radne grupe za izradu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu. Pojasnio je da Jovanović ne može da bude član radne grupe jer je, kako tvrdi, na funkciju tužioca u VDT-u postavljena na protivustavan i protivzakonit način. Svoj stav obrazložio je navodima da je Jovanović ostala na mjestu tužioca u VDT-u i nakon isteka mandata v.d. VDT-a, što je, prema njegovim riječima, suprotno Ustavu i Zakonu o Državnom tužilaštvu.

Milović je tužilaštvu tražio da do 6. decembra predloži drugog kandidata, uz napomenu da će radna grupa nastaviti rad na izmjenama i dopunama zakona i ukoliko VDT ne nađe zamjenu za Jovanović, što su oni odbili.

"Smatram da gospođa Jovanović ne može biti predstavnik Vrhovnog državnog tužilaštva u predmetnoj radnoj grupi budući da je na funkciju državnog tužioca u Vrhovnom dravnom tužilaštvu postavljena na protivustavan i protivzakonit način. Ovo iz razloga što je odluka Tužilačkog savjeta kojom je Maji Jovanović omogućeno da može ostati državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu (u kojem prethodno nije obavljala tužilačku funkciju) nakon što joj je istekao mandat v.d. VDT- a u potpunosti suprotna odredbama Ustava Crne Gore i Zakona o Državnom tužilaštvu", naveo je Milović u dopisu VDT-u.

Dodao je i da je Jovanović produžen mandat v.d. u VDT- u odlukom Tužilačkog savjeta koja je zasnovana na prethodno pribavljenom mišljenju tadašnjeg ministra pravde. To mišljenje, kako tvrdi Milović, nije imalo pravno utemeljenje. Zbog ovih razloga, ocijenio je ministar pravde, Jovanović nema pravni legitimitet da bude član pomenute radne grupe.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.