Makron poslao zabrinjavajuće poruke: Francuski ambasador u Nigeru je doslovno talac
Emanuel Makron

Makron poslao zabrinjavajuće poruke: Francuski ambasador u Nigeru je doslovno talac

Predsjednik Francuske Emmanuel Makron rekao je da francuski ambasador u Nigeru živi kao talac u Ambasadi Francuske, optuživši vojne vođe da blokiraju dostavu hrane zaposlenim u toj instituciji, prenosi Klix.

Makron je istakao da ambasador živi od "vojnih obroka".

"Dok razgovaramo, imamo ambasadora i diplomatsko osoblje koji su doslovno taoci u francuskoj ambasadi. Oni sprečavaju dostavu hrane", rekao je Makron, misleći na nove vojne vladare Nigera.

Vojni čelnici Nigera rekli su francuskom ambasadoru Sylvainu Itteu da mora napustiti zemlju nakon što su svrgnuli predsjednika Mohameda Bazouma 26. jula.

Ali 48-satni ultimatum da ode, izdan u augustu, prošao je jer je francuska vlada odbila povinovati se ili priznati vojnu vladu kao legitimnu. Makron je dodao da on "ne može izaći, da je persona non grata i da mu se odbija zahtjev za hranom".

Upitan hoće li Francuska razmotriti mogućnost da ga vrati kući, Makron je rekao: "Učinit ću sve što se dogovorimo s predsjednikom Bazoumom jer je on legitimna vlast i razgovaram s njim svaki dan."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.