Knjige sa otrovnim arsenom na koricama uklonjene iz Nacionalne biblioteke Francuske
Shutterstock

Knjige sa otrovnim arsenom na koricama uklonjene iz Nacionalne biblioteke Francuske

Četiri knjige su uklonjene su sa polica francuske nacionalne biblioteke zbog zabrinutosti da bi njihove korice mogle da sadrže otrovni arsen.

Ovi tomovi iz 19. vijeka, štampani u Velikoj Britaniji, imaju smaragdno zelene korice, a arsen se u to vrijeme obično koristio za farbanje korica knjiga.

Istraživači američkog Univerziteta Delaver identifikovali su knjige skinute sa polica kao potencijalno opasne.

Iz biblioteke su rekli da bi knjige mogle nanijeti neznatnu štetu korisnicima ako bi se listale.

„Stavili smo ove publikacije u karantin i eksterna laboratorija će izvršiti analizu kako bi procijenila koliko je arsena prisutno u svakom tomu", rekao je portparol Nacionalne biblioteke Francuske.

Četiri djela među kojima je i knjiga Kraljevskog hortikulturnog društva iz 1862-1863, dva toma Balade o Irskoj Edvarda Hejsa iz 1855. i dvojezičnu antologiju rumunske poezije Henrija Stenlija iz 1856.

Spisak potencijalno opasnih naslova objedinio je Projekat otrovnih knjiga (Poison Book Project).

Ovu inicijativu vode istraživači sa Univerziteta Delaver u saradnji sa tamošnjim Vintertur muzejom.
Tim je testirao stotine korica knjiga na teške metale od 2019. i sastavio listu naslova koji su potencijalno opasni.

Četiri primjerka sa liste bila su među kolekcijom Nacionalne biblioteke Francuske od više od 16 miliona knjiga.

Izdavači iz viktorijanske ere koristili su arsen za bojenje poveza knjiga, u pigmentima poput parisko zelene, smaragdno zelene i Šeleove zelene, nazvane po hemičaru rođenom u Nemačkoj.

Iz Projekta otrovnih knjiga navode da otrovne knjige treba oprezno čuvati, te da mogu predstavljati zdravstveni rizik za one koji njima rukuju.

Kao odgovor na pronalaženje nekih kontaminiranih naslova u vlastitoj kolekciji, Nacionalna biblioteka Francuske saopštila je da će ispitati i druge knjige „izvan liste ovog projekta".

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na dugotrajno izlaganje arsenu iz vode za piće i hrane, dodajući da je ta supstanca „veoma toksična u svom neorganskom obliku".

Ali ne pruža nikakve posebne savjete za rukovanje predmetima koji ga sadrže.

Godine 2022. bibliotekari u Lidsu otkrili su rijetku knjigu čije korice sadrže arsen..

Moja sopstvena bašta: Godišnjak mladog baštovana (My Own Garden: The Young Gardener's Yearbook) objavljen je 1855. i ima jarko zelene korice.

Viši bibliotekar Rijan Ajzak otkrio je knjigu upoređujući kolekciju biblioteke sa globalnom bazom podataka poznatih kontaminiranih naslova Projekta otrovnih knjiga.

Nedavno su i u Nemačkoj uklonjene neke knjige sa polica kao mjera predostrožnosti, zbog moguće kontaminacije arsenom.

Izvor BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.