ANB preskočila SDT i UP, informaciju o potapanju
Trajekt Vasilije

ANB preskočila SDT i UP, informaciju o potapanju "Vasilija" dostavila samo Abazoviću

Premijer Dritan Abazović posredstvom svojih poslušnika Artana Kurtija i Borisa Milića svakodnevno zloupotrebljava Agenciju za nacionalnu bezbjednost koja je pretvorena u oružje koje isključivo služi realizaciji političkih interesa vladajuće garniture, otvoreno kršeći zakone i sva pisana i nepisana pravila službe.

Tako je ovih dana iz ANB Abazoviću dostavljena informacija koja mu je u ovom trenutku bila potrebna za skretanje pažnje sa još jedne gluposti koju je napravio, a koja će ostaviti velike posljedice na građane Crne Gore, ali i njenu privredu, prije svega turističku. U jeku afere oko oduzimanja trajektne linije preduzeću „Pomorski saobraćaj", Agencija je došla do epohalnih podataka da Dejan Ban, zajedno sa kavačkim klanom, namjerava da potopi trajekt „Vasilije".

Do ovih podataka došao je jedan od glavnih inspektora Miloš Popović u upravi za borbu protiv organizovanog kriminala, koji je u dužem periodu bio sklonjen iz radnog procesa zbog nezakonitih aktivnosti i snažnih veza sa pripadnicima kriminalnih struktura koje nijesu bile u skladu sa pravilima službe. Aktivnosti ovog operativca više puta su bile predmet pažnje medija, ali i bezbjednosnih službi, pa i pravosudnih organa.

Ovaj operativac poziciju nije izgradio zahvaljujući znanju i zalaganju, već privatnim vezama sa tadašnjim visokim rukovodiocima službe i države, koji su ga kasnije udaljili od sebe saznavši za nepočinstava koja je činio krijući se iza njihovih imena. Isti je više puta bio osumnjičen za iznošenje tajnih podataka iz službe i njihovo ustupanje pripadnicima kriminalnih struktura, a o čemu su svjedočili i brojni operativci, uključujući i sadašnje načelnike, poput Dževada Kožara koji je doživio stres kada ga je na ulici "startovao" kriminalac i izdeklamovao podatke koje je on o njemu prethodno dostavio glavnom inspektoru Popoviću.

Ovaj operativac je iznio i podatak da su pripadnici škaljarskog klana R.R. i V.R. angažovali Slavišu Tripkovića, veterana sa ratišta na prostorima bivše Jugoslavije, da likvidira Zorana Lazovića, bivšeg visokog funkcionera Uprave policije i ANB. Prema njegoj operativnoj informaciji, Tripković je navodno već mjesecima na teritoriji Crne Gore i čeka pogodan trenutak da odradi posao za koji su ga angažovali "Škaljarci". Ni ta Popovićeva informacija iz ANB nije proslijeđena Upravi policije i Specijalnom državnom tužilaštvu.

Karakteristika djelovanja pomenutog operativca za koju su znali svi prethodni rukovodioci je da plasira netačne, ali bombastične informacije, pozivajući se na nepostojeće izvore, kako bi stekao bolju poziciju koja bi mu omogućila da sprovodi aktivnosti koje su u njegovom interesu.

Upravo takav operativac je, na pomenuti način, preko nepostojećih izvora, u službu donio informaciju o paklenom planu Dejana Bana i pripadnika kavačkog kriminalnog klana da potope trajekt koji prevozi putnike da bi na taj način uticali na izborni rezultat, odnosno oslabili inače "odličan rejting" premijera Abazovića.

Kurti i Milić, iako o Agenciji ne znaju baš ništa, morali bi znati da je jedna od uloga menadžmenta da procijeni informacije koje Agencija dobije i da im adekvatan tretman, a ne da svaku riječ koju dostavi bilo koji izvor i bilo koji operativac tretira kao Sveto pismo.

Ali i ako ne znaju to, i ne znaju ko je Popović, a znaju ako ništa drugo iz ličnog primjera jednog od sadašnjih načelnika, morali bi znati da se ovakav podatak ne dostavlja premijeru da ga on koristi za političke obračune i pokrivanje svojih gluposti, nego Specijalnom državnom tužilaštvu jer očigledno postoji najava izvršenja teškog krivičnog djela, o čemu je Agencija po članu 6 Zakona o ANB obavezna da informiše nadležno tužilaštvo. Ali ne samo da nijesu informisali Tužilaštvo, već menadžment Agencije nije preduzeo nikakve aktivnosti da navedene podatke provjeri i produbi, poput zavođenja mjera licima koja se dovode u vezu sa najavljenim terorističkim aktom, a što su bili obavezni i po Zakonu i po pravilima službe.

Informaciju SDT-u nije proslijedio ni Abazović, koji takođe nije tražio da se izvrše dodatne provjere, već je sa podacima koji su mu dostavljeni od Kurtija i Milića istupio direktno u TV programu, stvarajući paniku kod građana koji su inače uznemireni jer su prinuđeni da koriste prevozno sredstvo koje ne ispunjava ni minimum bezbjednosnih standarda.

Sasvim je očigledno da bi nakon ovih saznanja glavni specijalni tužilac Vladimir Novović morao da zatraži informaciju od direktora ANB, ali i objašnjenje zbog čega mu nije dostavljen podatak da se priprema izvršenje ovako teškog krivičnog djela, i to iz oblasti terorizma, a koji je posjedovala Agencija. Takođe, jasna je obaveza Novovića da ispita premijera vezano za saznanja koja je javno iznio, te da sagleda da li u ovakvom njegovom ponašanju ima elemenata krivičnog djela, poput odavanja tajnih podataka (premijer nema pravo da javno objavi klasifikovani podatak koji mu dostavi Agencija), izazivanja panike ili slično. Ukoliko i Novović ne misli da građani ne treba da se plaše nego da se voze oko zaliva?

Vjerujemo da će se Novović u kontaktima sa međunarodnim partnerima, posebno onim najvažnijim, raspitati šta bi obavještajno - bezbjednosna služba njihove države uradila kada bi došla do podatka da se u njihovoj zemlji priprema teroristički napad čiji je cilj potapanje broda.

M portal

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.