Zaharova: Situacija na Kosovu se neće smiriti uz podršku Zapada
Marija Zaharova

Zaharova: Situacija na Kosovu se neće smiriti uz podršku Zapada

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da trenutno postignuto smirivanje tenzija između Beograda i Prištine uz posredovanje Zapada ne može biti održivo dok se ignorišu važna pitanja za srpski narod.

“Postignuti kompromis uz 'čvrste garancije' Zapada teško da se može nazvati održivim. Presudno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, koje treba da bude efikasan instrument za ostvarivanje prava bezbjednosti Srba u uslovima sistematskog progona na nacionalnoj osnovi, je ignorisano“, izjavila je Zaharova, prenosi TAS S.

Kako Zaharova ocjenjuje, sve dok Priština ne ispuni obavezu koju sabotira već deset godina, situacija će ostati ista uz stalnu opasnost od ponove eskalacije sukoba i dodaje da se iz izjava prištinskih vlasti vidi da ne nameravaju da odustanu od ideje da silom kontrolišu dijelove koje naseljavaju Srbi.

“Odlično znamo cijenu bilo kojih garancija Zapada, više puta smo to vidjeli u Ukrajini, na Balkanu i na drugim kriznim žarištima. Sve dok uprkos sporazumima o deeskalaciji, na kojima insistiraju SAD i EU, ostaju neriješena ključna pitanja na Kosovu, postizanje trajnog rješenja nije moguće. Posredovanje EU u dijalogu ne daje rezultate, pregovori su besmisleni što Prištini pruža mogućnost da jača antisrpski narativ“, ocijenila je Zaharova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.