Prvi zajednički automobil
Potpisivanje ugovora

Ovakvi modeli bi bili plasirani prvenstveno na kineskom tržištu

Prvi zajednički automobil "Volvoa" i "Džilija" tek za dvije godine

Kada je kineski "Džili" (Geely) 2010. godine preuzeo "Volvo", očekivalo se da priliv svježeg kapitala doprinese brzom razvoju zajendičkih modela. Međutim, tri godine kasnije sa proizvodnih traka i dalje samo silaze čistokrvni švedski modeli sa tradicijom bezbjednih vozila, dok se automobili najavljivani kao spoj bezbjednosti i konkurentne cijene još nisu pojavili

Kako je ranije planirano, takvi modeli bi bilo plasirani prvenstveno na kineskom tržištu, gde bi se suprostavili sve oštrijoj konkurenciji stranih proizvođača.

Kako je istakao sam direktor "Džilija", cilj ove kompanije je da koristeći reputaciju "Volvoa", kao pouzdanog i bezbjednog automobila, izgradi sopstveni ugled i time postane najveći nacionalni izvoznik automobila. Da su u pitanju veliki poslovni planovi, svjedoči i podatak da je "Geeely" tokom prve polovine ove godine povećao svoje prihode za čak 37 odsto, što u brojkama odgovara većoj zaradi od 229 miliona dolara. Prvi čovjek kineskog proizvođača dodao je da su dve kompanije "ušle u fazu zajedničkog istraživanja i razvoja i da vjeruje da će se novi automobil pojaviti u godini nakon sledeće".

 

Izvor: Blic