Nafta najskuplja od 2014. godine
Ilustracija

Strah od invazije Rusije na Ukrajinu

Nafta najskuplja od 2014. godine

Cena nafte skočila je danas na najviši nivo u posljednjih više od sedam godina pod uticajem bojazni da će Rusija u skoroj budućnosti napasti Ukrajinu.

Cijena barela nafte "brent“ porasla je za 55 centi i sada iznosi 94,99 dolara, a barel sirove nafte u SAD poskupeo je za 85 centi i sada košta 93,95 dolara, što je najviše od oktobra 2014. godine.

Komentari SAD o napadu Rusije na Ukrajinu u neposrednoj budućnosti izazvali su potrese na svjetskim finansijskim tržištima.

Rusija je jedan od najvećih proizvođača sirove nafte, sa kapacitetom od oko 11,2 miliona barela na dan, izjavio je Nišant Bušan, analitičar tržišta nafte iz kompanije "Rajstad enerdži".

On je ocijenio da bi svaki poremećaj protoka nafte iz tog regiona podigao cijene ovog energenta u nebo, iznad 100 dolara, i to u vrijeme kada na tržištu vlada veća potražnja pošto se ekonomije oporavljaju od pandemije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.