ViK: 370 reklamacija zbog visine računa za vodu
Ilustracija

U februaru

ViK: 370 reklamacija zbog visine računa za vodu

Preduzeću Vodovod i kanalizacija u februaru je podnijeto 370 reklamacija na visinu računa za utrošenu vodu, piše Dan.

Najviše reklamacija, kako su saopštili iz preduzeća, odnosilo se na potrošnju u stambenom sektoru u kojima se potrošnja vode obračuna preko zajedničkog vodomjera.

"Prijave građana su sastavni dio posla i odnose se osim na kvarove i na pritužbe na visinu računa. Na visinu februarskog računa za utrošenu vodu Vodovodu je do sada podnijeto 370 reklamacija, što je u odnosu na broj izdatih računa kojih je oko 74.000 svega 0,5 odsto. Najveći dio reklamacija se odnosi na stambeni sektor u kojima se potrošnja vode obračunava preko zajedničkog vodomjera", saopštili su iz preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Potrošači koji imaju pritužbe na visinu računa za utrošenu vodu mogu, pojasnili su, reklamirati račun u zakonski predviđenom roku.

"Na osnovu podnijete reklamacije stručna ekipa preduzeća izlaskom na teren utvrđuje činjenično stanje (moguće postojanje kvara), nakon čega komisija za reklamacije računa donosi odluku o njenoj osnovanosti i obavještava potrošača. Naša namjera je da svaki račun bude ispravan i da odgovara tačnom stanju potrošnje vode. Zbog toga svaku reklamaciju detaljno provjerimo", navode iz Vodovoda.

Nova metodologija utvrđivanja cijena vode i upravljanja komunalnim otpadnim vodama sa februarskim računima za vodu pokazala je koliko je važan javni interes i kako se lako zavlači ruka u džep u građana, ocijenila je Zdenka Popović, potredsjednica Demokrata.

"Izgleda da je patriotizam pogrešno shvaćen pa se umjesto zaštite interesa građana lakše okrećemo zastavama i pričamo o ugroženosti države iako je prethodna DPS vlast učinila sve da životni standard građana Podgorice sroza na najniže grane. Na svako njihovo pozivanje na zaštitu države, na svako njihovo ogrtanje zastavom, stizali su veći nameti građanima. Sve ovo osjećaju građani kojima su stigli enormno visoki računi za vodu, posebno u stambenim zgradama gdje postoje zajednički vodomjeri. Najavila sam da će se to desiti još u januaru. Pokazalo se da su Vodovod i Regulatorna agencija za energetiku napravili grešku u koracima. Umjesto da se građanima obezbijedi da plaćaju samo ono što potroše ugradnjom individualnih vodomjera izvršna vlast Glavnog grada se u maniru Marije Antoanete poslužila onom čuvenom ' Ako hljeba nemaju, dajte im kolača'", navela je Zdenka Popović.

Prema podacima Vodovoda u Podgorici ima 17.500 zajedničkih vodomjera.

Novi cjenovnik Vodovoda stupio je na snagu 1. januara. Njime su uvedeni fiksni i varijabilni dio cijene potrošene vode.

Fiksni dio cijene podrazumijeva uvođenje "starta" koji će na mjesečnom nivou i za fizička i za pravna lica koja imaju priključak na kanalizacioni sistem iznositi 1,02 eura bez uračunatog PDV-a, dok će varijabilni dio, koji će zavisiti od potrošnje, iznositi 0,31 euro no kubiku bez uračunatog PDV-a za fizička, odnosno 0,96 eura po kubiku za pravna lica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.