Službenik prenosio poruke zatvorenika
Ilustracija

Službenik prenosio poruke zatvorenika "jer je htio da pomogne zbog korektnosti"

Službenik UIKS-a Ivan Brnović, prema stavu Specijalnog tužilaštva, tereti se da je prenosio poruke između pripadnika kriminalne organizacije u Istražnom zatvoru i da je prikupljao informacije da li su članovi ove grupe u kriminalnim postupcima otkrivali podatke o djelima i izvršiocima, piše u optužnici u koju je Pobjeda imala uvid.

Brnović se optužnicom tereti za članstvo u kriminalnoj organizaciji koju su, kako se navodi, predvodili Radovan Mujović i Vasilije Rafailović.

Tokom istrage, Brnović je ispričao da Radovana Mujovića, Filipa Bešovića, Marka Zorića, Filipa Kneževića, Aleksandra Đurđevca, Gorana Rakočevića, Nikolu Drecuna i svjedoka saradnika Marinka Rajkovića, poznaje kao zatvorenike i da sa njima nije nikada imao problema u zatvoru.

On je ispričao da je prije više od godinu dana, kada je bio na poslu, izdat nalog sprovodničkoj službi da Marinko Rajković treba da se sprovede u Tužilaštvo na saslušanje.

Kako je kazao, tada je Filip Bešović od njega tražio da prenese poruku svjedoku saradniku da se tokom saslušanja obavezno brani ćutanjem.

Brnović je tako i uradio i kako je dodao, pošao je do sobe u kojoj je boravio svjedok saradnik Rajković i rekao mu: ,,Poručio ti je Bešović da se braniš ćutanjem kada te budu ispitivali kod tužioca“, na što mu je Rajković rekao: ,,Dobro“.

Ispričao je da to nije uradio zato što je dobijao novac od Bešovića i Mujovića, već da je htio da pomogne, zbog njihove korektnosti iako je svjestan činjenice što spada u djelokrug opisa njegovog posla i da ne smije da ima prijateljski, niti bilo koji drugi odnos i vezivanje za pritvorenike.

On je rekao i koje je još poruke prenosio, ističući da ga je jednom optuženi Radovan Mujović prilikom izvođenja u šetnju, pitao: ,,Je li Avdić sproveden u Tužilaštvo“ misleći na Davora Avdića i da mu je on tada rekao da jeste.

Jednom, dok je otključavao sobu u kojoj su bili pritvorenici, Radovan Mujović ga je pitao: ,,Gdje je smješten Marko Gojčević“. Brnović mu je tada rekao gdje je smješten, što po njemu nije ništa neuobičajno, jer su ga i ranije pitali gdje se ko nalazi od pritvorenih lica.

U ovom predmetu status svjedoka saradnika dobili su Marinko Rajković i Bajrami Pisti.

Pored Mujovića i Rafailovića na optužnici su Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, V. I, A. D. i Z. N.

Svjedoci saradnici su istražiteljima do detalja pojasnili način funkcionisanja kriminalne organizacije koja predstavlja dio kavačkog klana, a koju predvode Mujović i Rafailović.

Specijalno tužilaštvo je optužilo Rafailovića i Mujovića da su od početka 2017. godine u Crnoj Gori i na Kosovu organizovali grupu koja je planirala krivična djela za koja se može izreći kazna od četiri godine ili teža.

Svaki član je imao određenu ulogu i zadatak, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na neograničeni vremenski period i sprovođeno je u međunarodnim razmjerama.

Procesuiranjem ove grupe rasvijetljen je veliki broj krivičnih djela – pokušaj ubistva boksera Dragana Roganovića na Cetinju 2017. godine, identifikovani su napadači na poznatog ugostitelja Branka Rafailovića u martu ove godine, otkriveno je i ko stoji iza napada na lokal „Tani“ 2019. u vlasništvu Ranka Radulovića, bacanje bombe na kuću Željka Jokovića, rasvijetljeno je podmetanje požara na pet vozila u vlasništvu Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića u aprilu 2019, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Ljubiše Kana i Gorana Slovinića.

Specijalno tužilaštvo tereti Lipovinu da je sredinom 2018. godine zajedno sa Jovanom Mirkovićem podstrekao Aleksandra Stevanovića i Bajrama Pistu koji su se nalazili na Kosovu na teško ubistvo Gorana Slovinića i Marka Ljubiše koje, srećom, nijesu uspjeli da odrade.

Specijalno tužilaštvo tereti Lipovinu da je početkom aprila 2019. godine iz UIKS-a angažovao Lazara Nedovića i Žarka Pejakovića da zapale dva automobila Miloša Đuričkovića i tri automobila Igora Vušurovića za nagradu od 3.000 eura.

Optuženog Rafailovića bezbjednosne službe sumnjiče za učešće u ubistvu Đorđa Borete i slučajne žrtve doktora Dragana Zečevića 7. decembra 2016. godine, dok je Mujović prošle godine uhapšen zbog šverca narkotika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.