Plenković u UN-u: Godišnjicu Dejtonskog sporazuma iskoristiti za reviziju njegovih dostignuća
Plenković u UN-u, Foto: Tanjug

Plenković u UN-u: Godišnjicu Dejtonskog sporazuma iskoristiti za reviziju njegovih dostignuća

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN) da 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u Bosni i Hercegovini.

Na 75. godišnjem zasijedanju GS UN, prvi put virtuelnom, sa snimljenim govorima šefova država ili vlada, Plenković je rekao da se region Balkana promijenio nabolje, ali da "neki problemi ostaju i zaslužuju punu pažnju", prenosi Hina.

"Gledajući unazad, puno toga se promijenilo nabolje. Gledajući unapred, iskreno pomirenje je ključno za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i na činjenicama, zajedno s pronalaskom svih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve", kazao je Plenković.

On je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi spriječio izborne inženjeringe.

Plenković je pozvao i na reformu UN, rekavši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad.

Ocijenio je da postojeće krize, poput pandemije korona virusa, ne smiju da dovedu do izolacionizma u međunarodnoj zajednici, nego da podstaknu spremnost na saradnju.

"Naša organizacija mora da sačuva svoje osnovne vrijednosti i načela na kojima je zasnovana, ali isto tako mora da odražava stvarnost i potrebe našeg vremena", dodao je Plenković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.