Plenković u posjeti Srbiji: Sastaće se sa premijerkom Anom Brnabić
Andrej Plenković

Plenković u posjeti Srbiji: Sastaće se sa premijerkom Anom Brnabić

Premijer Hrvatske Andrej Plenković boraviće 23. juna u Srbiji povodom otvaranja Hrvatskog doma – Matice u Subotici na sjeveru zemlje, gdje će se sastati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Sastanku će prisustvovati ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Tomislav Žigmanov i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, najavljeno je iz Vlade u Beogradu.

Plenković i Brnabić će sa delegacijama prisustvovati otvaranju Hrvatskog doma – Matice u Subotici.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je 30. aprila posjetila je Zagreb, gdje je zajedno sa Plenkovićem prisustvovala Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća, krovne organizacije srpske manjine u Hrvatskoj.

Oni su tada naglasili važnost poštovanja prava i poboljšanja položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, te najavili stvaranje kataloga otvorenih pitanja između dvije zemlje, kako bi se nastavilo s njihovim rješavanjem.

Odnose Beograda i Zagreba opterećuju neriješena pitanja i 30 godina nakon rata u bivšoj Jugoslaviji.

Dvije države spore se oko utvrđivanja granice na Dunavu, a nisu riješile ni pitanje sukcesije – nasljeđa Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Među otvorenim pitanjima su i procesuiranje ratnih zločina i pronalaženje posmrtnih ostataka nestalih u ratu na području Hrvatske 1991-1995. godine.

U februaru ove godine, premijer Plenković i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu odakle su poručili da žele bolje odnose.

Vučić nije bio u zvaničnoj posjeti Zagrebu od 2018. godine, kada ga je u glavnom gradu Hrvatske dočekala tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Njih dvoje su dvije godine ranije, 2016, u Subotici potpisali Deklaraciju o normalizaciji odnosa.

Do “normalizacije”, međutim, nije došlo, a zvaničnici su međusobno razmjenjivali teške riječi.

Vučić je tokom 2022. godine želio da ode u “privatnu” posjetu Jasenovcu, memorijalnom kompleksu posvećenom žrtvama ustaških zločina iz Drugog svjetskog rata, ali mu vlasti u Zagrebu posjetu nisu dozvolile navodeći da je riječ o nenajavljenoj posjeti, mimo protokola.

Uslijedila je razmjena diplomatskih nota dvije države.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković prisustvovao je proslavi pravoslavnog Božića u januaru 2023. u Zagrebu sa potpredsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.