Plenković: Hrvatska očekuje odštetu logorašima, rješenja za brod
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Plenković: Hrvatska očekuje odštetu logorašima, rješenja za brod "Jadran", Prevlaku...

Hrvatska očekuje od Crne Gore da se procesuiraju ratni zločini nad Hrvatima u toj zemlji i riješe pitanja odštete logorašima i sva druga otvorena pitanja s tom zemljom, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon bilateralnog sastanka s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u utorak u Podgorici. Premijer je razgovarao s Milatovićem o odšteti logorašima, još 14 nestalih Hrvata i potrebi procesuiranja ratnih zločina, kao i graničnom pitanju i školskom brodu "Jadran".

Hrvatska očekuje od Crne Gore da se procesuiraju ratni zločini nad Hrvatima u toj zemlji i riješe pitanja odštete logorašima i sva druga otvorena pitanja s tom zemljom, rekao je premijer Andrej Plenković nakon bilateralnog sastanka s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u utorak u Podgorici. Premijer je razgovarao s Milatovićem o odšteti logorašima, još 14 nestalih Hrvata i potrebi procesuiranja ratnih zločina, kao i graničnom pitanju i školskom brodu "Jadran".

"Očekujemo od tužilaštva u Crnoj Gori da pokrenu procese koji se nijesu pokrenuli", istakao je Plenković.

Poručio je da je novoizabrani crnogorski predsjednik "razumio ozbiljnost te teme" za Hrvatsku i hrvatske branitelje, porodice nestalih i logoraše i da je obećao da će preduzeti "dodatne napore" za rješavanje tih pitanja.

Dodao je da je Zagreb i Podgorica treba da riješe i "konačno pitanje granice između Hrvatske i Crne Gore" bilateralnim putem.

Plenković se nakon samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) sreo s predstavnicima hrvatske zajednice i hrvatskih firmi u Crnoj Gori.

Pozdravio je što je izvoz Hrvatske u Crnu Goru prešao 300 miliona eura, ali i izrazio želju da se riješe otvorena pitanja. 

"Još je 14 nestalih. Mi nijesmo zadovoljni što ovdje nijesu procesuirani ratni zločini koji su se dogodili nad Hrvatima", rekao je Plenković.

"Želimo da se otvorena pitanja riješe, a Hrvatska Crnoj Gori prenese svoja dragocjena iskustva" u procesu pristupanja Evropskoj uniji, poručio je premijer okupljenima.

Prisutan je bio i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) izabran u crnogorski parlament na nedavnim izborima. 

Naglasio je da je HGI posvećen putu Podgorice prema članstvu u Evropskoj uniji.

"I dalje ćemo se zalagati za to. Ne samo da ćemo davati intenzitet dinamici tog procesa, već ćemo i generirati sam proces", rekao je Vuksanović.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Hrvata u Crnoj Gori ima oko 6.000, a vjeruje se da ih je sada još manje.

Plenković je novinarima rekao da je Hrvatskoj projekt izgradnje Jonsko-jadranskog plinovoda jedna od strateških tema. Naglasio je da je u regionu potrebno ulagati u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu.

"Ovaj samit je poslao poruku o nužnosti političkog dijaloga, rješavanja otvorenih pitanja i regionalne saradnje, ali i investicija u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, kao i ubrzanja onih članica koje to žele na putu prema EU i NATO-u", rekao je Plenković. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.