Ilustracija

EP o aplikacijama za praćenje pandemije

"Građanima su potrebni zaštita podataka i zaštita privatnosti"

Građanima su potrebni zaštita podataka i zaštita privatnosti, s obzirom na nove aplikacije za pametne telefone koje se koriste za praćenje širenja pandemije, naveli su poslanici Evropskog Parlamenta u raspravi na plenarnoj sjednici.

Iako smatraju da aplikacije za praćenje kontakata mogu pomoći sprječavanje širenja zaraze, uz druge preporučene mjere kao što su socijalno distanciranje, zaštitne maske za lice i testiranje, naglašavaju da se prilikom njihovog korišćenja moraju obezbijediti sigurnost ličnih podataka građana i njihova privatnost, navodi se u saopštenju Evropskog Parlamenta,prenosi N1.

Poslanici su istakli da korišćenje aplikacija za praćenje pojedinaca koji su zaraženi ili su pod povećanim rizikom od zaraze mora biti dobrovoljno, nediskriminatorsko i transparentno, a da podaci koji se prikupljaju moraju biti ograničeni na praćenje kontakata i moraju biti izbrisani čim situacija to dozvoli.

Naglasili su i potrebu za koordinisanim razvojem i korišćem tih aplikacija, kako bi se uskladilo njihovo funkcionisanje u svim državama članicama, imajući u vidu da je većina zemalja EU takve aplikacije već aktivirala.

Evropski Komesar zadužen za pravosuđe Didier Reinders rekao je u raspravi da će nacionalne vlasti sarađivati sa organima EU za zaštitu podataka kako bi se osiguralo da aplikacije za praćenje budu u skladu sa važećim zakonima EU o privatnosti i zaštiti podataka. On je dodao da Komisija radi na tome da obezbijedi zajednički pristup zemalja EU problemu, kako bi aplikacije bile interoperabilne.

Na plenarnoj sjednici 17. aprila Evropski parlament je usvojio Rezoluciju u kojoj se navodi nacionalne vlasti i administracija Evropske Unije moraju u potpunosti da se pridržavaju zakona o zaštiti podataka i privatnosti.

Evropska Komisija objavila je dan uputstva za upotrebu mobilnih aplikacija za praćenje kontakata, a nešto ranije i smjernice za usklađivanje njihovog funkcionisanje i preko državnih granica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.