Mandić: Oslobodio sam Abazovića obaveze čuvanja tajnih podataka iz nadležnosti Skupštine

Mandić: Oslobodio sam Abazovića obaveze čuvanja tajnih podataka iz nadležnosti Skupštine

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da je danas oslobodio bivšeg premijera Dritana Abazovića obaveze čuvanja tajnih podataka iz djelokruga nadležnosti Skupštine.

-Danas sam sudijama Osnovnog suda u Podgorici i Baru poslao dopis kako bih ih obavijestio da oslobađam gospodina Dritana Abazovića, bivšeg predsjednika Vlade Crne Gore i sadašnjeg poslanika u Skupštini Crne Gore, obaveze čuvanja tajnih podataka iz djelokruga nadležnosti predsjednika Skupštine Crne Gore, a u vezi okolnosti saznanja koje su predmet postupaka koji su u toku, naveo je Mandić.

Kako je kazao, sve što ne šteti interesima države, a koristi pravu javnosti da zna, treba da bude dostupno svima koji odlučuju o pravima i slobodama ljudi, kao i svakom građaninu demokratskog društva o pitanjima koja se tiču njegovog dobra i prava na siguran i slobodan život.

-Uvažavanje prava javnosti da zna je jedno od temeljnih principa demokratskog i slobodnog društva i načelo kojem sa poštovanjem i iskrenom privrženošću i ovim odgovorom želim da dam na neophodnoj važnosti. Slobodna informacija je put do slobodnog čovjeka. Onaj od koga se krije, kao i onaj koji ne zna ono što bi trebao znati, a tiče se njega ili čitavog društva, ne može biti neko koji odlučuje i donosi odluke i na taj način se ugrožava demokratija i njene vrline. Zato iz dubokog uvjerenja i pune privrženosti ustavnoj demokratiji i vladavini prava šaljem ovaj odgovor uvjeren da nije moralno kriti ono što pripada svima, niti sprječavati da oni koji hoće da znaju saznaju sve što ih se tiče a ne šteti pravima drugih.

Na samom kraju, smatram da bi u interesu građana bilo da se i druge državne institucije na ovaj način i u budućnosti odrede na slične zahtjeve sudova u Crnoj Gori, kazao je Mandić, prenosi Pobjeda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.