Zenović: Evropska komisija priprema pozitivne ocjene

Zenović: Evropska komisija priprema pozitivne ocjene

Glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović kazao je za TV E da će sigurno ostati na poziciji pregovarača do dobijanja IBAR-a, te da ta pozicija neće ostati upražnjena, niti zapostavljena uprkos njegovoj kandidaturi za lokalne izbore u Budvi.

Na izborima 26. maja, Zenović će biti nosilac liste Pokreta Evropa sad.

- Do te prve važne tačke, a to je dobijanje IBAR-a, bez ikakve dileme, sa punom odgovornošću, tvrdim da ću ja biti glavni pregovarač Crne Gore sa EU - kazao je Zenović u informativnoj emisiji 24 sata, na TV E.

Iako mu slijede obaveze oko kampanje, Zenović kaže da Vlada ne razmišlja o njegovoj zamjeni, te da pregovaranje sa EU neće biti zapostavljeno.

- Mislim da se ne govori o mojoj zamjeni. Obavljaću posao glavnog pregovarača sve dok to bude neophodno za funkcionisanje evropskog puta. Uvjeravam vas da nemate brigu da će Evropska komisija, sve instance u EU i svi naši partneri, kada je riječ o evropskoj agendi, imati u Ministarstvu evropskih poslova adresu na kojoj mogu naći pregovarača koji će im dati informacije. Kakav god bio ishod izbora u Budvi, neće biti nikakvih zastoja, prekida, proces pregovaranja će teći neometano - navodi Zenović.

Glavni pregovarač kaže i da iz Evrope nije stigle kritike na račun njegove kandidatura za budvanske izbore. Tvrdi i da u izbornu trku za vlast u Budvi ulazi kao nestranačka ličnost.

-Ulazim u lokalnu političku kampanju za moj grad, moje sugrađane, za Budvu koja treba da ima novu šansu. Ali, ne ulazim kao član bilo koje političke partije. Kakav god bio epilog u Budvi, na poziciji glavnog pregovarača ostajem kao nepartijska ličnost - istakao je Zenović koji je uvjeren da će lista PES-a, koju predvodi, biti temelj nove vlasti u Budvi.

Uslov da Zenović stane na čelo liste budvanskog PES-a bio je, ističe Zenović, da u koaliciju nakon izbora sa njim ne mogu oni koji su se ogriješili o zakone.

- Bilo kakav vid postizbornog koaliranja ne može i ne smije da uključi ljude koji su se na bilo koji način ogriješili o integritet javnog službenika, koji su bili povezani sa korupcijom,organizovanim kriminalom ili su zloupotrijebili javne resurse, bavili se partitokratijom, partijskim vrbovanjem. To su ljudi, pojedinci koji ne mogu biti dio koalciije i sa kojima PES neće sjesti za sto nakon izbora - naglašava Zenović.

Govoreći o IBAR-u – izvještaju o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 – Zenović je uvjeren da EK priprema pozitivne ocjene i završna mjerila za ta poglavlja, koja se tiču vladavine prava.

- Evropska komisija je na tragu mišljenja da je Crna Gora uradila puno i da postoji mogućnost da Crna Gora dobije pozitivan izvještaj. Evropska komisija već kreće u pripremu jednog takvog dokumenta, uvjerena da će evropska strana uraditi sve što je neophodno da nastavimo ovim putem kojim smo krenuli. Komisija priprema izvještaj i ona je uvijek na strani kandidata. Ona je oštri profesor, koji zahtijeva puno od države kandidata, ali je spremna da nagradi taj radi i da brani sve što smo uradili kada je riječ i reformama u Crnoj Gori od 2012. do danas - poručio je Zenović.

Nakon što u IBAR-u stignu završna mjerila za poglavlja 23 i 24, Crna Gora može krenuti u zatvaranje drugih poglavlja. Do sada su zatvorena samo tri poglavlja, ali do kraja ove godine, navodi Zenović, Crna Gora bi mogla zatvoriti njih deset.

- Postoji veliki optimizam kod određenih međunarodnih partnera koji zagovaraju da Crna Gora već u ovoj godini treba da zatvori desetak poglavja. To je stvar koja ostaje nama kao pregovaračkoj strukturi da vidimo koliko je to moguće i realno. Činjenica je da postoji u ovom trenutku značajan broj poglavlja koja imaju zrelosti i koja do kraja ove, sredinom sljedeće godine, mogu biti zatvorena - zaključio je Zenović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.