Kadrovsko planiranje predstavlja mehanizam za sprovođenje optimizacije broja zaposlenih

Kadrovsko planiranje predstavlja mehanizam za sprovođenje optimizacije broja zaposlenih

U organizaciji SIGMA/OECD i Ministarstva javne uprave održana je radionica o kadrovskom planiranju. Radionicu je otvorila Danijela Nedeljković-Vukčević, generalna direktorica za državnu upravu.

U uvodnom izlaganju, Nedeljković-Vukčević je kazala da je u Strategiji reforme javne uprave u Crnoj Gori 2016-2020. godine ukazano na značaj kadrovskog planiranja, posebno u kontekstu razvoja ljudskih resursa, zahtjeva u pogledu optimizacije broja zaposlenih, kao i jačanja kadrovskih kapaciteta u procesu pridruživanja Crne Gore EU. Takođe, identifikovani su i obrazloženi određeni problemi u njegovoj primjeni.

Ona je kazala da je novim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima značajno unaprijeđen institut kadrovskog planiranja.

“U skladu sa Zakonom, putem kadrovskog plana se planira broj zaposlenih, promjene u kadrovskoj strukturi i druga strateška pitanja upravljanja kadrovima u skladu sa budžetskim i strateškim planiranjem rada Vlade, a donosi se za kalendarsku godinu, u roku od 30 dana od dana donošenja zakona o budžetu i sadrži projekcije za naredne dvije godine. Kadrovski plan je uspostavljen kao jedan od vidova strateškog planiranja Vlade, a Zakon ga jasno povezuje sa drugim oblicima strateškog planiranja, prije svega, sa budžetskim planiranjem. Takođe, njegov poseban značaj ogleda se i u tome da starješina državnog organa, između ostalog, ne može donijeti odluku o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta, ako popuna tog radnog mjesta nije predviđena kadrovskim planom” – saopštila je generalna direktorica.

IMG32cc0488832ecd89d7ea299365b2c2fcV

Na radionici je ocijenjeno da adekvatno kadrovsko planiranje i utvrđivanje optimalnog broja izvršilaca predstavlja neizostavnu aktivnost u procesu optimizacije budući da je to jedan od važnih instrumenata koji omogućava proaktivni pristup u pogledu planiranja i racionalnog upravljanja ljudskim resursima, saopšteno je iz Ministarstvajavne uprave.

Dodatno, konstatovano je da će brojne novine normativnog okvira koje reguliše ovu oblast doprinijeti ispunjenju cilja unapređenja upravljanja ljudskim resursima i mjerenja kvaliteta njihovog rada, a koje se ogledaju u uvođenju sistema zapošljavanja na osnovu kompetencija, te u uvezivanju sistema srednjoročnog kadrovskog planiranja sa sistemom budžetskog planiranja, kao i sistemom stručnog usavršavanja zaposlenih.

"Vlada Crne Gore je na sjednici od 6. jula 2018. godine prvi put donijela Uredbu o sadržaju, postupku i načinu pripreme i izmjene kadrovskog plana za organe državne uprave i službe Vlade, i na ovaj način cjelovito uredila pitanja od značaja za institut kadrovskog planiranja. Time se obezbjeđuje da kadrovski plan koji usvaja Vlada bude mehanizam za realno planiranje ljudskih resursa u definisanom vremenskom periodu", podsjećaju iz MJU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.