Darmanović: Problem Srbije i Kosova se mora završiti priznanjem
Foto: Twitter

Susret sa Pacolijem

Darmanović: Problem Srbije i Kosova se mora završiti priznanjem

Između Kosova i Crne Gore nema otvorenih pitanja, a Crna Gora podržava dijalog Srbije i Kosova, kao i svako rješenje oko koga se dvije zemlje dogovore, rečeno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare ministara inostranih poslova Kosova i Crne Gore, Bedžeta Pacolija i Srđana Darmanovića.

Pacoli i Darmanović su prvo održali zaseban sastanak, a potom je održan i sastanak delegacija dvije zemlje. Uslijedilo je potpisavanje sporazuma o saradnji dva ministarstva inostranih poslova.

Darmanović je ocijenio da su odnosi dvije zemlje odlični, te da se mogu unaprijediti ekonomski odnosi. On je kazao da njegova zemlja podržava zatvaranje otvorenih pitanja u regionu, od kojih je jedno odnos Srbije i Kosova. 

“Mi želimo našim susjedima dobro, jer neće ni nama biti dobro ako nije našim susjedima. Zato želimo da Srbija i Kosovo svoje probleme riješe na najbolji mogući način. Naravno da se na kraju tog puta podrazumijeva da se stvar mora završiti priznanjem države, ali put do toga je vjerovatno dug. Šta će biti u međuvremenu i koja će rješenja dovesti do finalizacije problema između Srbije i Kosova to mi još ne možemo sasvim da vidimo”, kazao je Darmanović, izvještava Anadolija.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da se Crna Gora ne miješa u unutrašnja pitanja dvije zemlje, ali da je spremna da pomogne ako može. 

“Imamo izvjesne zabrinutosti oko mogućeg rješenja baziranog na razmjeni teritorija, jer to na Balkanu nije uvijek najbolja ideja, ali ako to bude dobro za naše susjede i ako se o tome dogovore, biće dobro i za nas. Mi imamo pristup da se problemi na Zapadnom Balkanu trebaju zatvarati, a ne da ostaju otvoreni”, kazao je Darmanović. 

 

 

Pacoli je istakao da dvije zemje nemaju otvorenih pitanja, te da je članstvo Crne Gore u NATO-u jako važno za bezbjednost regiona, pa tako i za Kosovo, kao susjednu zemlju.

Pacoli je istakao da je doprinos Crne Gore vidan i kroz simbolično učešće crnogorske vojske unutar KFOR-a.

On je naglasio da Crna Gora podržava Kosovo u svim međunarodnim forumima, te da je podržala i učlanjenje Kosova u Interopol i UNESCO, iako Kosovo nije uspjelo da se učlani u te organziacije. 

“Kosovo će biti na dnevnom redu na narednom samitu Inerpola u Južnoj Americi. Iako s poteškoćama, mi ćemo biti na agendi i još jednom ćemo tražiti vašu podršku, ne samo vaš glas, nego i glas država bliskih vama”, kazao je Pacoli, prenosi AA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.