Kosovo obilježava 11 godina nezavisnosti
Foto: EPA/EFE

Kosovo obilježava 11 godina nezavisnosti

Pod motom „Kosovo, čast i dužnost", sa više manifestacija danas i sjutra na Kosovu se proslavlja jedanaesta godišnjica proglašenja nezavisnosti.

Prva od tih aktivnosti se odnosi na Deklaraciju o nezavisnosti koja je, simbolično, iz Skupštine Kosova pod policijskom pratnjom krenula u svih sedam centara Kosova.

U Prištini je otvorena i izložba „Simboli nezavisnosti“ gdje su izložene makete objekata koje, kako su istakli organizatori izložbe, čine istoriju Kosova.

Povodom proglašenja nezavisnosti u glavnom gradu Kosova je otvoren i dvodnevni sajam domaćih proizvoda na kome proizvođači iz svih krajeva promovišu svoju robu.

Centralni događaj proslave proglašenja nezavisnosti je sjutrašnja parada pripadnika KBS-a koja će biti održana u 13 sati u Prištini.

Njoj će prethoditi i svečane sjednice Skupštine i Vlade Kosova, obilazak i polaganje cvijeća na grob prvog komandanta OVK, Adema Jašarija, prvog predsjednika Kosova, Ibrahima Rugove i grobnice palih za slobodu Kosova.

Predsjednik Kosova Hašim Tači, povodom 11 godina od nezavisnosti, prima čestitke od svjetskih zvaničnika, među kojima su i američki predsjednik Donald Tramp, francuski predsjednik Emanuel Makron, britanska kraljica Elizabeta druga, predsjednik Albanije Iljir Meta.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.