Vlada Kosova: Vladajuća koalicija stabilna
Foto: AA

"Odluke će se donositi u koordinaciji sa SAD i EU"

Vlada Kosova: Vladajuća koalicija stabilna

Lideri partija vladajuće koalicije na Kosovu održali su večeras sastanak na kome je ocijenjeno da je koalicija funkcionalna i stabilna te je obećano da će se odluke donositi u koordinaciji sa SAD i EU.

Na sastanu se diskutovalo o poslednjim političkim dešavanjima u zemlji, funkcionisanju institucija, ispunjenju agende Vlade i Skupštine, s posebnim naglaskom na usvajanje budžeta za 2019. s pratećim paketom zakona, platformi za dijalog sa Srbijom i pitanju taksi uvoz robe iz Srbije i BIH.

Kako je saopšteno iz Vlade, koalicioni partneri su se dogovorili da intenziviraju aktivnosti u narednim danima kako bi uskladili donošenje odluka u vezi s temama o kojima se diskutovalo. 

"Tokom sastanka razgovaralo se o glavnim pitanjima vezanim za platformu za dijalog, čije se usvajanje očekuje uskoro u Skupštini Kosova. Platforma za dijalog će odražavati jedinstvenu poziciju institucija zemlje za postizanje pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma, koji bi trebao rezultirati uzajamnim priznavanjem i članstvom Kosova u UN-u", navodi se iz Vlade. 

Takođe, lideri koalicije obećali su da će pojačati i koordinisati odluke sa strateškim partnerima Kosova, SAD-om i EU. 

“Zajednička je ocjena da je koalicija funkcionalna i stabilna. Nastaviće se s posvećenošću postizanja ciljeva u skladu sa ciljevima vladinog programa”, navedeno je u saopštenju. 

Ranije danas, najveći koalicioni partner, Demokratska partija Kosova (PDK) Kadrija Veselija izrazila je svoju zabrinutost zbog nedostatka koordinacije i institucionalne saradnje po pitanjima od nacionalnog interesa te je navela da to šteti partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama i poziciji Kosova na međunarodnoj sceni. 

PDK je u saopštenju dostavljenom medijima zatražio da se odustane od jednostranog političkog protagonizma, koje zemlju vodi u krizu. 

Demokratska partija Kosova zahtijeva odustajanje od izjava o korekciji granica. Demokratska partija Kosova zahtijeva odustajanje od izjava na pozivu na održavanje Međunarodne konferencije o Kosovu.

"Ova ideja sadrži realnu opasnost od ponovnog otvaranja pitanja konačnog statusa Kosova, konačno riješenog proglašenjem nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine, kao i opasnost od učešća Rusije u tom procesu", navedeno je iz PDK-a.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.