Šest mjeseci za plaćanje poreskog duga
Novo Radović

Vlada usvojila Predlog

Šest mjeseci za plaćanje poreskog duga

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Predlog uredbe o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja.

U izjavi za javnost nakon sjednice, generalni direktor Dikrektorata za poreski i carinski sistem Novo Radović saopštio je da pomenuta uredba i Zakon o reprogramu poreskih potraživanja koji je na snazi nemaju istu ciljnu grupu poreskih obveznika.

„Zakonom o reprogramu poreskih potraživanja je stavljena van snage ranija uredba i donošenje ovog zakona je imalo za cilj da se poreskim dužnicima olakša plaćanje poreskog duga koji je nastao do njegovog stupanja na snagu. Svi poreski dužnici su imali mogućnost da koriste prava iz ovog zakona. Međutim, prošlo je osamnaest mjeseci od dana stupanja zakona na snagu i pokazalo se da postoji potreba za uvođenjem instituta odlaganja za obveznike koji su bili uredni do dana stupanja na snagu zakona ili koji su započeli djelatnost nakon tog datuma... Tako se faktički daje pravo na odlaganje obveznicima koji imaju prolazne teškoće u izmirivanju obaveza “- rekao je Radović.

On je naglasio da institut odlaganja ima opravdanost ukoliko će obezbijediti lakšu naplatu poreskog duga, te da se i uredni poreski obveznici nužno nađu u situaciji da zatraže odlaganje plaćanja poreske obaveze.

Radović je istakao da pravo na odlaganje po ovoj uredbi ne mogu koristiti obveznici koji koriste prava iz Zakona o reprogramu poreskog potraživanja i samo se može odložiti dug koji je nastao poslije 15.02.2017. godine.

Definisano je da se poreskom dužniku za dug nastao poslije 15. februara 2017. godine, odnosno poslije objavljivanja javnog poziva za reprogram, može ododbriti odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja, ako dug iznosi najmanje: za fizičko lice – 500 eura, preduzetnika i malo pravno lice – 2.000 eura, srednje pravno lice – 20.000 eura i veliko pravno lice – 50 .000 eura.

Poreskom dužniku koji ispunjava propisane uslove može se odložiti naplata poreskog duga za 6 mjeseci ili odobriti plaćanje u 24 jednakih mjesečnih rata.

Donijeta je i Uredba o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih prava u novčanim sredstvima za 2018. godinu, saopšteno je iz Vlade.

Obeštećenje bivšim vlasnicima isplaćuje u jednogodišnjim ratama, odnosno 15. jula svake godine. Sredstva nepohodna za isplatu godišnje rate, predviđena budžetom za 2018. godinu, iznose 2.500.000 eura.

Usvojena je Odluka o izradi kapitalnog budžeta i utvrđivanju i vrednovanju kriterijuma za izbor kapitalnih projekata. 

"Jedan od ciljeva donošenja nove Odluke je da se podstakne nastavak započetih projekata, kao i projekata spremnih za realizaciju u smislu zadovoljenja svih postavljenih uslova i kriterijuma, da bi se projekat mogao finansirati iz kapitalnog budžeta. Odluka je urađena tako da predstavlja upustvo prilikom pripreme i planiranja kapitalnog budžeta, odnosno da pruži smjernice potrošačkim jedinicama na koji način i koje projekte mogu da kandiduju za finansiranje iz kapitalnog budžeta države", kazali su iz Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.