Nova kineska svemirska misija
Ilustracija

Izgradnja stalne svemirske stanice

Nova kineska svemirska misija

Sledeća kineska svemirska misija poletjeće između juna i avgusta i u orbitu u eksperimentalnom brodu ponijeti tri kosmonauta, javili su danas državni mediji, što će predstavljati najnoviju etapu ambicioznog plana izgradnje stalne svemirske stanice.

Brod Šendžou 10 i njegova posada biće lansirani iz udaljenog kosmodroma u pustinji Gobi da bi se u orbiti spojili s modulom Tiangong 1(Nebeska palata), javila je agencija Sinhua.

Kineski kosmonauti izveli su ručno spajanje broda s modulom po prvi put prošlog juna.

Vježbe susreta i spajanja dvije letilice su važna karika u kineskim naporima da ovladaju tehnologijama i logističkim sposobnostima da u orbiti naprave svemirsku laboratoriju koje bi mogla da primi kosmonaute na duže vrijeme.

Kina još zaostaje u svemirskoj tehnologiji za Sjedinjenim Državama i Rusijom. Tiangong 1 je eksperimentalni modul, a ne dio buduće svemirske stanice, prenio je Rojters.

Svemirska misija ovoga ljeta predstavljaće najnoviju predstavu sve većeg kineskog ovladavanja svemirskim tehnologijama i dolazi u vrijeme kada su budžetske restrikcije i promjena prioriteta dovele do obustave američkih svemirskih letova.

To će biti peta kineska kosmička misija s posadama od 2003. kada je kosmonaut Jang Live kao prvi Kinez bio u orbiti.

Kina takođe planira da izvede slijetanje na Mjesec broda bez posade i upotrebu mjesečevog vozila. Kineski naučnici su ukazali i na mogućnost slanja čovjeka na Mjesec ali ne prije 2020.

 

 

(Izvor: ИН4С)