Američka vojska objavila snimak svojih minijaturnih letećih ubica
Minijaturne bespilotne letelice

mikro letjelice

Američka vojska objavila snimak svojih minijaturnih letećih ubica

Direktorat za vazduhoplovne objekte, istraživački ogranak Vazduhoplovnih snaga SAD, objavio je kompjuterski generisani snimak koji prikazuje buduće kvalitete njegovih mikro letjelica (MAV). Ove neobične smrtonosne mašine mogu da lebde i da u jatima obavljaju složena izviđanja, ali i da protivnika onosposobe uz pomoć hemikalija ili zapaljivog tereta.

Direktorat za vazduhoplovne objekte, smešten u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Piterson u Dejtonu, američka savezna država Ohajo, već izrađuje prototipe ovih malih letjelica, za koje se vjeruje da će unijeti revoluciju u savremeno vođenje rata.

- Neupadljive, prodorne, smrtonosne. Takve su mikroletjelice, koje uvećavaju mogućnosti ratnika budućnosti - naglašava narator na snimku.

Prema ovom videu, MAV će postati suštinski element ratnog okruženja koje je izloženo neprestanim promjenama.

Letjelica se neprimjetno približava neprijateljskom vojniku...

... I ubija ga

U izveštaju objavljenom u martovskom broj časopisa “Nacionalna geografija”, zvaničnici Ratnog vazduhoplovstava SAD saopštavaju da prototipi ovih letjelica već postoje i rade, ali da troše previše energije, pa mogu da ostanu u vazduhu samo nekoliko minuta. Istraživači, međutim, procjenjuju da će za nekoliko godina, zahvaljujući poboljšanoj tehnologiji baterija, i ovaj problem biti riješen.

Avioni izbacuju jata malih letjelica

Minijaturne bespilotne letjelice će funkcionisati tako što će avion u prolazu na grad izbacivati jata ovih uređaja. Oni zatim u međusobnoj saradnji formiraju širok i detaljan pregled bojnog polja i izdvajaju pojedinačne mete bez gubljenja uvida u širu sliku. MAV će međusobno razmjenjivati podatke, što će drugim napadačkim sredstvima, ili operaterima, obezbijediti pregled u realnom vremenu i pouzdano donošenje odluka.

MAV letjelice mogu da budu i veličine goluba

Minijaturne letjelice, pritom, ne lete kao avioni, već kao insekti, a velika učestalost zamaha krilima im omogućava da lebde i manevrišu u uskim prostorima. Trenutno postoje tipovi MAV koji lete po uzoru na noćnog leptira i na goluba, opremljeni kamerama za osmatranje, ali kod oba je prisutan pomenuti problem da troše baterije u roku od nekoliko minuta.

Pored razvoja jačih baterija, Ratno vazduhoplovstvo SAD radi i na tehnologiji koja bi omogućila da minijatrune bespilotne letelice kradu struju iz električnih mreža i drugih izvora - što bi im omogućilo da funkcionišu danima, pa čak i nedeljama.

 

 

(Izvor: ИН4С)