Nakon nasilnih protesta u Keniji i više od 20 mrtvih, vojska izlazi na ulice

Nakon nasilnih protesta u Keniji i više od 20 mrtvih, vojska izlazi na ulice

Sud Kenije odobrio je upotrebu vojnih snaga za uspostavljanje reda, nakon nasilnih protesta. Odluka dolazi dan nakon što je Pravno društvo Kenije (LSK) podnijelo peticiju kojom se želi blokirati raspoređivanje.

"S obzirom na gubitak kontrole nad policijom tokom demonstracija, što je zahtijevalo raspoređivanje KDF-a (Kenijskih odbrambenih snaga) koje su ugrozile živote i imovinu, pozivanje na član 241(b) ispravno je u datim okolnostima", rekao je sudija Lawrence Mugambi.

Mugambi bi trebao donijeti sveobuhvatnu presudu u roku od dva dana.

Stotine demonstranata izašlo je u četvrtak na ulice glavnog grada uz znatno manji odziv u odnosu na broj demonstranata prethodnih dana.

Vojna vozila i oklopni transporteri patrolirali su ulicama sa teško naoružanim vojnicima koji su pomagali policiji u sprečavanju pljačke i vandalizma.

Predsjednik Kenije William Ruto popustio je pritisku javnosti i najavio da neće potpisati kontroverzni prijedlog zakona o finansijama 2024. o povećanju poreza.

"Ja sam pažljivo saslušao kenijski narod koji je glasno izjavio da ne želi imati veze sa zakonom o financijama 2024. i ja popuštam", rekao je Ruto u svom govoru.

Reuters je naveo da je atmosfera jučer u Nairobiju bila napeta.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.