Baterije ćemo uskoro puniti dodirom
Punjač

Termoeletrični konverter

Baterije ćemo uskoro puniti dodirom

Možda će vam ovaj uređaj izgledati kao rekvizit iz filma Matrix, ali novi izum može potpuno promijeniti način punjenja baterija. Fujifilm razvio je lagani film koji se lepi za kožu i prikuplja toplotnu energiju koje emituje naše tijelo, a zatim je pretvara u elektricitet.

Uređaj nazvan termoeletričnim konverterom mogao bi da promijeni način na koji punimo baterije naših smartfona.

Uz pomoć solarnih panela čija je uloga efikansnija konverzija enerigije, generator bi mogao da puni i veće električne uređaje, poput laptopa i eReader-a.

Materijal na bazi organskih polimjera stvorila je kompanija Fujifilm u saradnji sa japanskim Nacionalnim institutom napredne industrijske nauke i tehnologije (JSAP).

On može opaziti temperaturne promjene iz okruženja od samo jednog stepena Celzijusa, što znači da proizvodi elektricitet od onog trenutka kada dotakne kožu.

Slični organski proizvodi već su proizvedeni u prošlosti, ali je novi materijal daleko efikasniji.

Može biti proizveden u svim dimenzijama, a toliko je fleksibilan da se može obmotati oko bilo kog dijela tijela.

Fujifilm uređaj predstavljen je na Nanotech 2013 konferenciji u Tokiju, kao i novi savitljivi zvučnici istog proizvođača.

Fujifilm trebalobi da još detalja o uređaju predstavi na 60. JSAP prolećnom sastanku 2013. koji se održava od 27. do 30. marta u Kanagava prefekturi u Japanu.

 

(Izvor: ИН4С)