Da li su antibakterijski sapuni opasni za zdravlje?
Ilustracija

Istraživanja

Da li su antibakterijski sapuni opasni za zdravlje?

Nakon višegodišnjih istraživanja, naučnici su zaključili da antibakterijski sapuni nisu ništa efikasniji u uništavanju bakterija i sprečavanju bolesti od regularnih sapuna.

Aktivne materije koje se nalaze u njihovom sastavu mogu vremenom da stvore rezistentnost na antibiotike, kao i da naruše dejstvo hormona u organizmu. U nekoliko narednih godina, proizvođači će morati da dokažu korist ovih sredstava za čišćenje, ili da ih uklone s rafova u prodavnicama. Do tada, korisnici treba da izbjegavaju upotrebu antibakterijskih sapuna.

Dok se zvanično ne povuku s tržišta sredstva koja sadrže triklosan i triklocarbon (hemijske materije koje se tipično koriste u pesticidima), medicinski sručnjaci savjetuju izbjegavanje svih proizvoda koji su označeni kao antibakterijski, antiseptični ili antimikrobni.

Jedini izuzetak su alkoholna sredstva za čišćenje ruku, jer ne predstavljaju isti rizik za zdravlje. Običan sapun i voda su i dalje najbolji i najsigurniji za upotrebu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.