Ukrajinci se povlače sa Igara u Sočiju
Sa protesta u Kijevu

Zbog situacije u Kijevu

Ukrajinci se povlače sa Igara u Sočiju

Nekoliko članova ukrajinskog olimpijskog tima povuklo se sa Igara u Sočiju iz protesta zbog krvavih obračuna u Kijevu, javlja B92.

Međunarodni olimpijski komitet objavio je u četvrtak da je obavješten da je ukrajinska skijašica Bogdana Macocka napustila Soči. 

Macocka i njen otac i trener Oleg Macockij objavili su da se sve ono što se dešava u glavnom gradu Ukrajine protiv svega onoga što predstavljaju Olimpijske igre, posebno primirja. 

“Kao članovi ukrajinskog olimpijskog tima, želimo da objavimo da smo rezignirani potezima predsjednika Ukrajin Viktora Janukoviča, koji je nadu naše zemlje pretvorio u krv umjesto rješavanja konflikta sa protestantima kroz pregovore, kojima smo se nadali kada smo krenuli u Soči. Sve što se dešava u Kijevu predstavlja kršenje starih principa Olimpijskih igara, posebno primirja”, objavila je Macocka. 

Portparol MOK Mark Adams rekao je da su organizatori Igara u Sočiju u stalnom kontaktu sa Ukrajinskim olimpijskim komitetom posle krvavih protesta u Kijevu, u kojima je prethodnih dana skoro 30 ljudi izgubilo živote, a još stotine ranjeno. 

Legendarni Sergej Bubka, koji je na čelu Ukrajinskog olimpijskog komiteta, od sportista je tražio da ostanu u Sočiju da bi pokazali jedinstvo. Međutim, takođe je istakao da poštuje pravo svih sportista da sami donesu odluku da li žele da ostanu u Sočiju ili se vrate u zemlju.

 Za sada nema više informacija da li se uz Macocku i njenog oca neko odlučio da napusti Soči.