Crna Gora organizuje
Ilustracija

"Giro d' Italia"

Crna Gora organizuje "Giro d' Italia" u maju 2016. godine?

Vlada je na današnjoj sjednici razmotrila i usvojila Informaciju o mogućnosti podnošenja kandidature za održavanje sportske manifestacije "Giro d’ Italia" u maju 2016. godine u Crnoj Gori.

Ovim činom Vlada je ovlastila Igora Vušurovića, v. d. direktora Uprave za mlade i sport, da u ime Vlade koordinira pripreme za podnošenje zahtjeva za organizaciju prve tri etape ove sportske manifestacije. Rok za pripremu aplikacije je 1. mart 2014. godine.

“Crnoj Gori u ovom trenutku nedostaju kapaciteti za organizovanje velikih međunarodnih sportskih takmičenja kao što su Olimpijske igre, svjetsko ili evropsko prvenstvo u fudbalu. Stoga smatramo da je organizacija "Giro d’Italia" jedinstvena prilika da Crna Gora bude domaćin jednog globalno značajnog sportskog događaja. "Giro d’ Italia" bi bila prilika i za promociju Crne Gore i njenih prirodnih ljepota i turističke ponude i potencijala”, ističu u Vladi.

Organizacija trke je planirana za prvu polovinu maja 2016. godine, odnosno prije početka glavne ljetnje turističke sezone.

“Ukoliko zahtjev Crne Gore bude prihvaćen, nakon toga će se započeti pripremne akivnosti za ovu manifestaciju, odnosno obrazovati inicijativni odbor za pripremu kandidature, pripremiti projekat, odnosno studija o organizovanju i finansiranju takmičenja i drugo, u skladu sa Zakonom o sportu”, saopšteno je iz Vlade.

Tradicionalna međunarodna sportska manifestacija „Giro d’Italia“ jedna je od tri najpoznatije biciklističke trke na svijetu. Zajedno sa Tour the France i Vuelta a Espana, "Giro d'Italia“ je dio prestižnog biciklističkog Grand Tour-a, koji se održava svake godine. Ova tradicionalna sportska manifestacije datira od 1909. godine, od kada je održano 96 trka. Trke se nijesu održavale jedino u periodu dva svjetska rata.

Međunarodnu sportsku manifestaciju „Giro d’Italia“ organizuje renomirana italijanska firma za sport i medije RCS.

Pored sponzora RCS kompanije zemlja domaćin ima mogućnost animiranja drugih sponzora. „Giro d’Italia“ je značajan sportski događaj, ali i događaj koji ima višestruke koristi po državu domaćina: promociju zemlje i njenih turističkih potencijala, povećanje prihoda u pansionskoj i vanpansionskoj potrošnji, kao i sredstava naplaćenih po osnovu boravišne takse i PDV-a.

Biciklizam kao sport predstavlja 15 odsto ukupne globalne ekonomske razmjene u sportskoj industriji.

"Giro d’Italia“ se održava svake godine u periodu maj-jun i traje tri nedjelje. Jedan dio trke prolazi kroz Alpe i Dolomite, finiš je u Milanu, a pojedine rute "Giro d’Italia“ mijenjaju se svake godine.

Mediji na svim meridijanima svijeta prenose biciklističku trku "Giro d’Italia“, a o medijskom značaju i propraćenosti najbolje govore sljedeći podaci: emituje se na svim kontinentima odnosno u 174 zemlje; u 166 zemalja svijeta se prenosi uživo posredstvom 30 renomiranih medijskih servisa; prisutan je kroz tekstove 78 međunarodnih novinskih medija; prati je 2000 akreditovanih novinara i fotografa; reklamira se na 170 website-ova. Procjene su da 1.5 milijarda ljudi prati "Giro d’Italia“ posredstvom TV ekrana a uživo, uz stazu, trku tokom čitavog trajanja posmatra oko 6.6 miliona ljudi.

Povodom mogućnosti organizacije trke "Giro d’Italia“ u Crnoj Gori organizovana su dva sastanka sa predstavnicima RCS kompanije iz Italije.

Na posljednjem sastanku 29. oktobra 2013. godine u Podgorici održana je prezentacija RCS kompanije u vezi sa organizovanjem manifestacije.

"RCS kompanija je izvršila uvid u smještajne potencijale i putnu infrastrukturu Crne Gore pri čemu je konstatovano da naša zemlja raspolaže neophodnim kapacitetima", rečeno je iz Vlade.

Izazovi i koristi organizacije "Giro d’ Italia"

Poslije Olimpijskih igara, svjetskog i evropskog prvenstva u fudbalu, "Giro d’ Italia" je najznačajnija sportska manifestacija u svijetu. Ukoliko bi dobila organizaciju ove prestižne manifestacije, u Crnoj Gori bi se vozile prve tri etape. Promotivne aktivnosti sa logom ’’Giro d’ Italia’’ koje najavljuju trku u Crnoj Gori trajale bi tokom 2015. i 2016. godine do završetka same manifestacije.

Ukupna dužina rute za tri etape koje bi se vozile u Crnoj Gori je preko 400 kilometara.

"Po proračunu koja se koristi za statističke potrebe kretanja turista, strani turista u Crnoj Gori dnevno potroši 75 eura, što bi u ovom slučaju značilo da će 2000 učesnika za sedam dana boravka u Crnoj Gori ostvariti 14.000 noćenja i potrošiti 1.050.000 eura. Prema iskustvima država organizatora u prethodnim godinama broj gledalaca se kretao između 100 000 i 250 000. Ako pretpostavimo da će u periodu održavanja trke biti minimum 100.000 gledalaca, koji bi u Crnoj Gori boravili najmanje jedan dan, to znači da bi oni utrošili 7.500.000 eura od čega bi Budžet Crne Gore po osnovu PDV-a ostvario prihod 1.425.000 eura", naglašavaju u Vladi.

Izvor: Cdm.me