Počinju ZOI u Sočiju
ilustracija

Otvaranje u 18 sati

Počinju ZOI u Sočiju

Danas počinju Zimske olimpijske igre u Sočiju, najskuplje u istoriji jer je u njih uloženo više od 50 milijardi dolara. Sijenku na igre bacaju prijetnje terorista sa Kavkaza.

Na dan otvaranja, prema informacijama koje dolaze s lica mjesta, bezbjednosne mjere su na najvišem nivou. Soči je "tvrđava" koju čuva oko 100.000 policajaca i vojnika, patrolirajući čak i planinama koje okružuju grad.

Oni štite sportiste iz 88 zemalja, među kojima je i Crna Gora i trude se da se gosti osjećaju kao kod svoje kuće.

Strah od terorista sa Kavkaza, koji su prijetili igrama, je natjerao neke reprezentacije da unajme dodatno obezbjeđenje, te i reprezentativce Srbije prate dva pripadnika BIA-e.

Kada su u pitanju sportska borilišta takmičari, njih blizu 3.000 sa svih meridijana, boriće se u sedam sportova, ukupno 15 disciplina, i biće podijeljeno ukupno 98 zlatnih medalja. Zanimljivo, najbrojnija je ekspedicija SAD sa 230 sportista, pet više od domaćina Rusije.

U izgradnju olimpijskih borilišta uloženo je četiri puta više od planiranih 12 milijardi dolara i time su ruske vlasti oborile rekord ljetnjih igara u Pekingu 2008., koje su koštale 44 milijarde dolara.

Koliko je ta suma velika najbolje ilustruje podatak da su prethodne Zimske igre u Vankuveru koštale "samo" osam milijardi dolara.

Crnu Goru će u Sočiju predstavljati Tarik Hadžić i Ivana Bulatović, koji će takmičiti u vesleslalomu i slalomu. Njihov nastup planiran je za 18, 19, 21. i 22. februar.

Ceremoniji svečanog otvaranja, koja počinje danas u 18 sati po našem vremenu, prisustvovaće predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Zimske olimpijske igre u Sočiju, 22. po redu, biće održane od 7. do 23. februara, a gledaoci će moći prate nadmetanja na Televiziji Crne Gore. (rtcg.me)