Takmičenja počinju danas, sjutra otvaranje
Ilustracija

Povećan broj sportova

Takmičenja počinju danas, sjutra otvaranje

Otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju na programu je sjutra u 17 sati, ali pojedini sportisti počeće s takmičenjem već danas, 32 sata prije svečane ceremonije.

Razlog zašto su već danas nadmetanja na programu je taj što je od prethodne zimske Olimpijade u Vankuveru 2010. godine pridodato 12 muških i ženskih takmičenja za medalju.

Nadmetanja su otvorila kvalifikacioni nastupi muškaraca u snoubordu, a kada nastupe i djevojke, i to u takmičenju sa preprekama, program se kratko prekida do uveče, u 18 po lokalnom, a 15 sati po srednjeevropskom vremenu kreće skijanje slobodnim stilom (akrobacije na skijama), a u 19:30, odnosno 16:30 počeće nova discpilina u umjetničkom klizanju - timski nastup. U njemu takmičari nastupaju u po jednoj discpilini (muški/ženski pojedinačni nastup, sportski i plesni parovi) a bodovi im se zbrajaju i računaju za plasman reprezentacije za koju nastupaju. Pored "timskog nastupa", u umjetničkom klizanju će se odvijati i isti takvi programi u pojedinačnoj, odnosno konkurenciji parova.

Tokom noći se oglasio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun sa ponovljenom molbom svima koji ratuju u svijetu da odlože oružje za vreme Olimpijade u Sočiju.

Generalni sekretar UN-a je takođe rekao da se protivi diskriminaciji svake vršte uključujući onoj na osnovu "seksualne orijentacije i polnog identiteta". Rusija je meta kritika zbog zakona kojim se zabranjuje gej "pripaganda" među maloletnicima.

Ruske vlasti garantuju bezbjednost svim posjetiocima i učesnicima Olimpijade Ruske vlasti garantuju bezbjednost svim posjetiocima i učesnicima Olimpijade

Potreba za pojačanom sigurnošću u Sočiju je mnogo veća nego na ranijim Olimpijadama. Najveći strah predstavlja činjenica da su teroristi možda već u Sočiju i da čekaju svoju priliku. Mnogi radnici nalaze se u Sočiju već godinama i oni su potencijalna opasnost, jer ne moraju da prolaze kroz čelične obruče. U januaru su Rusi izvjestili kako su pojačane mjere sigurnosti u Sočiju, te da traže tzv. 'crne udovice'.

To su žene samoubice čija su braća, očevi, muževi poginuli u borbi protiv ruskih vlasti. Američke antiterorističke organizacije sarađuju sa ruskim vlastima. Ruske vlasti obećavaju da će igre u Sočiju biti jedan lijep događaj koji će se dugo pamtiti.

(RTCG)