Lokalni moćnik u BiH nadmoćno pobijedio na izborima – iz zatvora

Lokalni moćnik u BiH nadmoćno pobijedio na izborima – iz zatvora

Ibro Berilo, načelnik Opštine Trnovo u BiH, ponovo je pobijedio na lokalnim izborima uprkos (ili zahvaljući tome) što je kampanju vodio iz pritvora, gdje se nalazi zbog optužbe za sistemsku korupciju

Ibro Berilo, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Opštine Trnovo, nadmoćno je pobijedio na lokalnim izborima u toj opštini u Bosni i Hercegovini (BiH), što samo po sebi ne bi bilo čudno da predizbornu kampanju nije vodio iz pritvora, gdje se nalazi zbog zloupotrebe položaja.

Berilo je osvojio je 1312 glasova, dok je njegov protivkandidat Bajro Lindov iz Socijaldemokratske partije (SDP) osvojio 384 glasa, objavila je SDA u nedjelju uveče, nakon što su zatvorena birališta na lokalnim izborima u BiH.

Berilu, koji je aktuelni načelnik Opštine Trnovo i još dvijema osobama, kantonalni sud u Sarajevu produžio je za još dva mjeseca pritvor početkom septembra.

Optužba za pranje novca

Oni su osumnjičeni za korupciju i pranje novca u vezi s gradnjom na planini Bjelašnici, a uhapšeni su 5. augusta.

Kantonalno tužilaštvo tada je navelo da je reč o „predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca“.

Pritvor im je produžen na predlog tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog opasnosti da bi na slobodi mogli da utiču na svjedoke, prikriju dokaze i ponove krivično djelo.

Berilu bi mandat koji je osvojio mogao da bude oduzet samo ako pravosnažo bude osuđen na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci.

Četvrti mandat

Berilo je za načelnika Opštine Trnovo do sada biran tri puta, a sam se pohvalio da je „jedini načelnik u svim političkim partijama“.

„Bio sam načelnik u SDA, bio načelnik u Stranci za Bosnu i Hercegovinu, bio u SDP-u i ponovo u SDA“, rekao je Berilo..

Prvi put je izabran 2002. godine na dvije godine. Od 2004. do 2008. godine je bio odbornik u Skupštini Kantona Sarajevo. Kao kandidat Stranke za BiH 2008. godine ponovo je izabran za načelnika, a četiri godine poslije dobio je istu poziciju kao kandidat SDP.

Na lokalnim izborima 2016. je četvrti put osvojio mjesto prvog čoveka Trnova – ovaj put kao kandidat koalicije SDA-SBBBiH (Savez za bolju budućnost BiH), a 2020. kao kandidat SDA.

Podijeljena opština

Opština Trnovo, omeđena planinama Jahorina, Treskavica i Bjelašnica, Dejtonskim mirovnim sporazumom podijeljena je na dvije nove, od kojih je jedna u Republici Srpskoj, druga u Federaciji BiH.

Zajedno nemaju ni 5.000 stanovnika, koji uglavnom žive od poljoprivrede, a dijeli ih samo jedna ulica. Obje opštine su pored glavnog magistralnog puta, a naseljeno mjesto je jedna glavna ulica sa nekoliko sporednih.

Kampanje iz zatvora

Zanimljivo je da je pored Ibra Berila iz zatvora vodio kampanju i Strahinja Bašević, kandidat za načelnika Sokoca, opštine u sastavu Istočnog Sarajeva.

Prema trenutno važećim zakonima, nije bilo prepreka da oni i na izborima budu izabrani.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit u martu je nametnuo izmjene Izbornog zakona, kojima se zabranjuje kandidovanje na izborima osobama koje imaju presudu za ratne zločine, pa su tako oni isključeni iz ove predizborne kampanje.

Da toga nije bilo, izbor kandidata koji se nalaze u zatvoru, bio bi znatno širi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.