Šeikov

Ručna izrada

Šeikov "Džinovski pauk" pretežak za "pauka"

Šeik Hamad bin Hamdan al Nahya iz Abu Dabija je od ranije poznat po svom nevjerovatnom ručno rađenom automobilu poznatom kao "Džinovski pauk", a ovih dana je ponovo dospio u žižu medija jer su zvaničnici u Španiji potvrdili da je on izbjegao kaznu za nelegalno parkiranje u Valensiji jer je njegov automobil prevelik i pretežak da bi ga odnio pauk.

Predstavnik grada Valensija, Migel Domingez je rekao da je šeik Hamad bin Hamdan al Nahya iz Abu Dabija parkirao svoj automobil ispred zgrade gradske škupštine jer njegovo vozilo zbog veličine nije moglo da uđe u garažu hotela u kojem je odsjeo, prenosi "Blic".

Dominguez je objasnio da šeik nije dobio kaznu za nepropisno parkiranje jer automobil nije imao registarske tablice Europske unije, a zbog prevelikih dimenzija pauk nije mogao da odnese vozilo. 

Šeikov automobil "Džinovski pauk" je izrađen ručno po šeikovoj narudžbini. Riječ je o vozilu dugačkom 7,5 i širokom 2,5 m, koje je teško čak 5,5 tona, pa nije ni čudo što je bio preveliki zalogaj za parking servis Valensije. 

Automobil je baziran na modelu Jeep "Wrangler JK", a šeik je želio da izgledom podsjeća na old tajmer Rolls-Royce.