Osumnjičenom za atentat na Fica prijeti i optužba za terorizam
Robert Fico

Državni tužilac Slovačke saopštio

Osumnjičenom za atentat na Fica prijeti i optužba za terorizam

Osumnjičenom za atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, prvobitno optuženom za pokušaj ubistva, sada prijeti i optužba za terorizam, saopštio je danas državni tužilac.

Ta promjena je zasnovana na dokazima do kojih su istražitelji došli tokom istrage, naveo je tužilac Maroš Žilinka, ne iznoseći druge detalje.

Zvaničnici Slovačke su prvobitno izrazili uvjerenje da je atentat bio politički motivisan napad pojedinca, da bi kasnije objavili da postoji mogućnost učešća "treće strane u korist počinioca".

Fico je pušten na kućno liječenje, gdje se oporavlja od rana zadobijenih 15. maja, kada je pogođen u abdomen dok se pozdravljao sa pristalicama u gradu Handlova. Atentator je uhapšen na licu mjesta i sud mu je odredio pritvor.

Fico, koji dugo važi za polarizujuću političku figuru u Slovačkoj i šire, prošle godine se četvrti put vratio na vlast poslije pobjede njegove lijeve stranke SMER na parlamentarnim izborima u septembru. Stranka je u fokus kampanje stavila proruske i antiameričke poruke.

Kritičari Fica strahuju da bi Slovačka mogla da napusti prozapadnu politiku i da krene stopama mađarskog premijera Viktora Orbana. Protiv Ficove politike su hiljade protestovale širom Slovačke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.