Ocjene se ,,crtaju“, samo sedam potvrđenih petica
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ocjene se ,,crtaju“, samo sedam potvrđenih petica

Rezultat prijemnog na Medicinskom fakultetu u Podgorici na kome, od 120 đaka koji su polagali, gdje su uglavnom svi odlični učenici, čak njih 67 ne položi, predstavlja porazno stanje našeg obrazovanja. Svakim novim testiranjima nanovo se potvrđuje koliko su ,,crtane“ odlične ocjene, rekla je Pobjedi viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović.

Objavili smo juče vijest da 41 odlikaš, od njih 87, nije prošao ovu vrstu provjere znanja.

Kaluđerović ističe da nakon prigovora na prijemni test konačno je utvrđeno da je njih 53 položilo test od čega je samo njih šest izuzetnih.

- Koji su očito ostali u fokusu priprema i istinske posvećenosti prema ovom ispitu i potvrdili ocjene, kao i njih. ne manje dobrih. 12 učenika ocijenjenih četvorkom, što je, takođe, jako dobar rezultat. Na Odsjeku za stomatologiju njih 14 je primljeno, od 27 koji su polagali, gdje smo imali samo jedan test sa ocjenom pet. Dakle, na oba ova fakulteta, gdje se prijavljuju učenici sa najboljim postignućima u obrazovanju, imali smo samo sedam petica i 16 četvorki od 147 kandidata – kazala je viša pravna savjetnica.

Ističe da je jasno da se strateški nešto mora mijenjati i ozbiljno pristupati pripremama za prijemni ispit u višegodišnjem trajanju u vidu akademije za polaganje prijemnog ispita u medicini na nivou fakulteta, kao što pravnici pripremaju pravosudni ispit.

- Ne treba zaboraviti da strukovna/medicinska škola daje bolje ishode učenja, te ni da to ne treba zanemariti, pri polaganju prijemnog za medicinu – kazala je ona.

Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Miodrag Radunović kazao je prekjuče Pobjedi da je od prijavljenih kandidata nosilaca ,,Luče I“ bilo njih 55, a ,,Luče II“ 32 - ukupno 87.

– Ukupno su položila 52 kandidata. Prijemni ispit nije položilo 20 kandidata sa ,,Lučom I“ i 21 sa ,,Lučom II“, što znači da 41 nosilac diplome ,,Luča“ nije položio test znanja – kazao je Radunović.

Upitan iz kojih škola dolaze odlikaši koji nijesu položili test, dekan kaže da se baza podataka ne nalazi u posjedu Univerziteta Crne Gore i Medicinskog fakulteta, jer je elektronski upis išao putem platforme upisi.edu.me.

Ispričao je i da su analizom rezultata uvidjeli da kandidati, nosioci diplome ,,Luča I“ i ,,Luča II“, nijesu opravdali u velikoj mjeri to priznanje za uspjeh u prethodnom školovanju.

- Smatram da je neophodna reforma cjelokupnog obrazovanja u Crnoj Gori – kazao je Radunović.

Istakao je da u posljednjih pet godina imaju značajan napredak u broju onih koji su položili u prvom roku prijemni ispit.

- Jer nakon ukidanja takozvane brošure koja je bila osnov za polaganje testa znanja u prethodnom periodu i uvođenja ispitnih pitanja iz udžbenika biologije i hemije iz kojih su učili u gimnaziji, ozbiljnijim pristupom u savlađivanju znanja, prisustvom na konsultacijama koje organizuje Medicinski fakultet, prijemni ispit je položio veći broj kandidata od traženog konkursom – rekao je on.

Najavio je da će i ove godine podnijeti zahtjev organima Univerziteta Crne Gore i Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija da im dozvole upis svih kandidata koji su položili prijemni ispit, jer se radi o odličnim kandidatima, a, takođe, Crnoj Gori fali ljekara na broj stanovnika.

Godinama se ukazuje na problem što se dešava da odlikaši ne mogu da savladaju test na Medicinskom fakultetu. Stručnjaci su upozoravali i korijen problema vidjeli u ,,crtanju“ ocjena u osnovnim i srednjim školama, navodeći da đaci dođu do fakulteta, a da nemaju osnove znanja iz određenih oblasti.

Prošle godine se za upis na studijski program - medicina prijavilo ukupno 99 kandidata. Prijemni ispit položilo je njih 35, od kojih je 33 ,,lučonoša“. Čak njih 32 nije položilo prijemni, a imaju diplomu ,,Luča“.

Tada smo pisali da u posljednjih pet godina, od 2018. do 2022, 216 kandidata sa „Lučom“ nije položilo prijemni ispit za upis medicine i stomatologije na Medicinskom fakultetu UCG, a položilo je njih 235.

Nedavno su i iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija reagovali i najavili su da je nužno da se koriguju kriterijumi za dobijanje diplome ,,Luča“. To su najavili drugim povodom, nakon što su đaci pokazali loše znanje na testovima u sklopu eksterne provjere znanja. Tu su bilježili primjere da su petice dobijale jedinice, konkretno iz testova iz matematike i nadležni su saopštili da ih takve situacije brinu.

Ministarka Anđela Jakšić-Stojanović govorila je da ne treba svako da bude odlikaš. Tada je najavila da će kroz projekat određeni stručnjak da sagleda stanje, analizirajući i rad nastavnika, te će uticati na sporne kriterijume kojih očito ima u određenim školama.

Stručnjaci koji prate razvoj sistema obrazovanja godinama ukazuju na produkciju odlikaša i pozivaju nadležne da reaguju, ali se još do sada ništa konkretno nije preduzelo da se u praksi promijeni stanje. ,,Luče“ su u disproporciji sa realnim kvalitetom obrazovanja u Crnoj Gori, saopštavali su stručnjaci.

Na kraju ove školske godine, u Crnoj Gori 937 polumaturanata i 263 maturanta dobili su diplomu Luča, kazali su nedavno Gradskom portalu iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Djeca ne uče da razumiju zadatak
Akademik CANU prof. dr Slobodan Backović kaže da će se, ako se ne mijenja ništa u načinu obrazovanja mladih, ovo ponavljati svake godine.

- Djeca ne uče prvo da razumiju zadatak i da ga uz pomoć poznatih činjenica i formalne logike pokušaju riješiti. Djeca obično gledaju kako su zadaci riješeni i trude se da to zapamte. Ako dobiju takav ili sličan zadatak na ispitu, oni ga riješe. Ako dobiju zadatak koji ne liči ni na jedan koji su vidjeli u zbirci, teško ga mogu riješiti - kazao je on.

Dodaje da drugi problem može biti sastavljanje zadataka za testiranje, što je cilj testiranja, odnosno što se želi saznati o kandidatima koji se testiraju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.