Fotelja šefa policije tijesna za političke apetite
Milojko Spajić i Danilo Šaranović, Foto: Dan

Odlukom Upravnog suda treći put utvrđeno da je Zoran Brđanin nezakonito smijenjen sa mjesta direktora Uprave policije

Fotelja šefa policije tijesna za političke apetite

Demokratska partija socijalista (DPS) će inicirati kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i premijera Milojka Spajića, čeka se Vladina reakcija na odluku Upravnog suda o nezakonitoj smjeni Zorana Brđanina

Odluka Upravnog suda, kojom je po treći put utvrđeno da je Zoran Brđanin nezakonito smijenjen sa mjesta direktora Uprave policije, ponovo je izazvala buru, kako u bezbjednosnom sektoru, tako i među političarima. Upravni sud je, kao i prethodnog puta, odlučio meritorno, nalažući da se Brđanin vrati na mjesto direktora policije. Uprkos sudskoj presudi, i juče je u fotelji prvog čovjeka UP bio vršilac dužnosti direktora policije Aleksandar Radović, kojeg je na tu funkciju u martu ove godine izabrala Vlada na predlog premijera Milojka Spajića. Da li će Vlada na današnjoj sjednici konstatovati činjenično stanje, odnosno da je Brđanin ponovo direktor policije, nijesmo uspjeli da saznamo jer nam nisu odgovorili na upućeno pitanje.

Sama procedura izbora Radovića na mjesto direktora policije problematizovana je s aspekta poštovanja procedura i zakonskih normi, a sada se dovodi u pitanje i zakonitost njegovih odluka nakon presude Upravnog suda. Naime, kako tvrde pravnici sa kojima je "Dan" komunicirao na ovu temu, svaka odluka koju Radović potpiše nakon presude Upravnog suda je u najmanju ruku upitna, ako ne i apsolutno nezakonita. Zbog toga se očekuje da Vlada odmah na današnjoj sjednici, kao što je to uradila i prošlog puta, konstatuje da prestaje mandat v.d. direktora policije Radoviću i da je Brđanin odlukom Upravnog suda direktor policije u punom mandatu. Tako je urađeno i u decembru prošle godine kada je nakon druge odluke o nezakonitoj smjeni Brđanina razriješen tadašnji v.d. direktora UP Nikola Terzić, a Brđanin vraćen u direktorsku fotelju. Od momenta tadašnje, druge odluke Upravnog suda do povratka Brđanina na mjesto šefa policije takođe je prošlo nekoliko dana, pa je tada problematizovana zakonitost odluka koje je u međuvremenu donosio Terzić.

Vlada je nakon toga ponovo donijela odluku o smjeni Brđanina, a onda je uslijedio sporni izbor vršioca dužnosti prvog čovjeka policije. Naime, Vlada tada nije prihvatila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da za vršioca dužnosti bude imenovan Lazar Šćepanović. Na kraju maratonske sjednice, koja je trajala do jutarnjih sati, tokom kojih policija izvjesno vrijeme zvanično nije imala direktora, napravljen je pravni presedan i Vlada je izabrala Radovića, koji je bio kandidat premijera Spajića.

Nakon treće presude Upravnog suda, reagovali su iz Demokratske partije socijalista najavljujući da će inicirati kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i premijera Milojka Spajića zbog nezakonite smjene Zorana Brđanina sa mjesta direktora Uprave policije.

"Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji je smijenio Brđanina tvrdeći da to čini u skladu sa zakonom, kao i premijer Milojko Spajić, koji je suprotno zakonu izabrao novog vršioca dužnosti direktora UP, treba da snose odgovornost i podnesu ostavke, ali pošto to neće učiniti, iniciraćemo njihovo kontrolno saslušanje pred matičnim Odborom za bezbjednost i odbranu, kako bismo konačno rasvijetlili sve činjenice u vezi sa pokušajima miješanja politike u sektor bezbjednosti", saopštili su iz DPS-a.

Iz DPS-u su poručili da je bezbjednosni sektor sistemski uništen od strane ove i dvije prethodne vlade.

"Političko podešavanje strukture ovog sektora, kroz cirkus koji je režirala vlast tako što je ponavljala nezakonite smjene direktora UP, tragična je posljedica vođenja države od strane neznalica i nesposobnih mediokriteta koji imaju loše namjere", istakli su iz DPS-a.

Sudske presude se moraju poštovati

Prema riječima advokata Veselina Radulovića, presuda Upravnog suda u "slučaju Brđanin" jedna je u nizu odluka koje pokazuju da organi uprave ne rade u skladu sa zakonom i da ne poštuju obavezujuće naloge suda.

"Sa sadržajem odluke nijesam upoznat, ali ako se radilo o tzv. sporu pune jurisdikcije, onda je sud taj predmet riješio meritorno, odnosno donio je presudu koja u potpunosti zamjenjuje odluku Vlade koja je poništena i Vlada ne može donositi novu odluku. Vidjećemo kako će se Vlada odnijeti prema presudi Upravnog suda, ali sigurno je da Uprava policije ne može pravno imati direktora i vršioca dužnosti direktora. U svakom slučaju, sudske presude se moraju poštovati bez obzira na to kakav je bilo čiji stav o njima, a posebna je odgovornost i obaveza Vlade da se tako odnosi prema pravnosnažnim presudama", istakao je Radulović za "Dan".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.