Amerikanac tuži NASA-u jer mu je parče baterije iz Međunarodne svemirske stanice palo na kuću
DIO BATERIJE KOJA JE PALA NA ZEMLJU/ - NASA

Amerikanac tuži NASA-u jer mu je parče baterije iz Međunarodne svemirske stanice palo na kuću

Alehandro Otero traži od NASA-e da mu isplati 80.000 dolara zbog štete koju je malo parče svemirskog otpada napravilo kada je palo na njegovu kuću u Floridi.

Problem sa otpadom iz svemira je sve učestaliji sa većim brojem letjelica i satelita koji orbitiraju oko Zemlje, a NASA-in odgovor i odluka suda postaviće presedan za buduće slučajeve.

Na Oterovu kuću u martu pao je predmet od samo 700 grama, ali je napravio popriličnu štetu. Oterov sin bio je u kući u trenutku udara, ali srećom nije povrijeđen.

Nasa je kasnije potvrdila da se radi o dijelu teretne palete korišćenih baterija koja je izbačena iz Međunarodne svemirske stanice 2021. godine.

Umjesto da potpuno sagori tokom pada na Zemlju, dio palete je ostao čitav po ulasku u atmosferu.

- Moji klijenti traže adekvatnu kompenzaciju za štetu i stres koji je ovaj incident izazvao. Moglo je da dođe do ozbiljnih povreda ili smrti - naveo je advokat, dodajući da NASA ima šest meseci da reaguje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.