Nakon pozitivnog IBAR-a Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost

Nakon pozitivnog IBAR-a Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost

Međuvladina konferencija između Crne Gore i Evropske unije koja će se 26. juna održati u Briselu, a na kojoj bi trebalo da bude usvojen Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i završna mjerila, potvrda je da je naša država napravila još jedan važan korak ka članstvu u Evropskoj uniji, saopštili su iz Građanske alijanse.

Međutim, iz te nevladine organizacije ističu da za Crnu Goru tek slijede suštinski institucionalni ispiti, jer se, kako navode, u narednom periodu moraju postići konkretni rezultati prvenstveno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Nakon političkog sprinta kojim su, kao na traci, usvojeni veoma bitni zakoni koji tretiraju pomenute oblasti, vrijeme je da podvučemo crtu i kroz potpuno inkluzivan proces, baš kao što su obećali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, detektujemo i izmjenimo sve nedostatke donesenih zakonskih rješenja. Svako eventualno skretanje sa reformske agende, podrazumijeva izostanak konkretnih rezultata i može se smatrati direktnom opstrukcijom našeg EU puta", poručili su iz Građanske alijanse.

Zato će, kako ističu, vrijeme pred nama, jasno pokazati ko se iskreno zalaže za Crnu Goru koja baštini EU vrijednosti, a ko to čini samo zarad štrikova u Briselu i trenutne političke koristi.

"Uzimajući u obzir činjenicu da velika većina građana želi da naša država što prije bude dio evropske zajednice, donosioci odluka moraju odlučno iskoristiti povoljan momenat i ohrabrujuće poruke zapadnih partnera. U suprotnom Crna Gora će tumarati mračnim i nesigurnim putevima koji vode u političku i bezbjednosnu neizvjesnost", zaključili su iz GA.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.